Denumire proiect Sângerei – orașul incluziunii teritoriale, etapa II
Data de start și finalizare 30.01.2024 -
Domeniu Documentul Unic de Program 2022-2024
FNDRL
Dezvoltare urbană
Proiecte de infrastructură
Stadiul de realizare proiect În derulare
Localitatea
googlemap
Aplicantul Primăria orașului Sângerei
Produsele proiectului
 • 6000 mp de căi de acces în zona de revitalizare modernizate
 • 19 elemente de sport/fitness montate în zonă revitalizare
 • 2 terenuri sportive multifuncționale amenajate în zonă revitalizare
 • 19 elemente de joacă pentru copii montate în zona de revitalizare
 • 26 bănci montate în zona de revitalizare
 • 5 elemente de skatepark instalate în zona de revitalizare
 • 11 activități de voluntariat realizate în zona de revitalizare
 • 700 de cetățeni implicați în activități civice în zona de revitalizare
Rezultatele proiectului

Produsele finale ale proiectului vor contribui substanțial la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din zona de revitalizare prin prisma facilităților obținute.

O primă intervenție majoră va fi construcția căilor de acces pe toată lungimea zonei, care va face legătura între centrul orașului (str. Independenței) de la sensul giratoriu, cu spitalul raional și apoi pe toată lungimea str. A. Plămădeală până la str. M. Tabarcea.

Trotuarul va avea o lungime de 2,1 km cu o lățime de la 1,4 la 2 m, în dependență de disponibilitatea spațiului public.

Pe toată lungimea vor fi amenajate treceri de pietoni cu iluminat stradal și vor fi construite 8 stații de așteptare a transportului public.

O altă lucrare importantă care va influența gradul de satisfacție al cetățenilor este asfaltarea curților de pe str. Independenței, nr. 73 și nr. 75. În proiect sunt incluse 2 blocuri de locuit cu 5 nivele și 80 apartamente și peste 250 locuitori. Aceste curți vor fi asfaltate pentru prima dată.

O altă intervenție care va schimba imaginea zonei va fi realizată în microzona „În poștă”. Aici va fi amenajată o alee pietonală cu iluminat stradal, care va face legătura cu trotuarul de pe str. Independenței și va fi amenajat un spațiu de joacă pentru copii cu 4 elemente de joacă și un spațiu de fitness ce include în sine 4 elemente de fitness diferite.

Un alt obiect de infrastructură va fi spațiul multifuncțional de lângă spitalul raional, unde va fi construit un teren de sport multifuncțional, un teren de fitness în aer liber și un loc de joacă pentru copii.

Cu o suprafață de 600 mp, infrastructura creată va contribui la sporirea calității timpului petrecut de către toți locuitorii zonei.

Obiectul central din acest complex de măsuri este scuarul cu skatepark din str. M. Frunze, lângă grădinița de copii, care urmează a fi construit pe o suprafață totală de 8.659 mp.

Scuarul va cuprinde un skatepark cu 5 tipuri de obstacole și elemente, un loc de joacă pentru copii cu 8 elemente diferite de joacă, un loc de fitness în aer liber cu 5 elemente diferite, 890 mp de alei pentru plimbări, 13 bănci și o platformă de șah la scară mare.

Pentru a înlesni accesul spre scuar, va fi construit drumul din beton asfaltic cu o suprafață totală de 2030 mp, ce va lega str. Independenței de str. N. Testemițanu prin fața scuarului.

Obiectivele proiectului

Obiectiv general

 • Modernizarea orașului Sângerei prin prisma dezvoltării durabile a zonei de revitalizare și asigurarea coerenței teritoriale a infrastructurii sociale, edilitare și economice

Obiective specifice

 • Consolidarea Comitetului de revitalizare și asigurarea creșterii gradului de implicare civică în rândul locuitorilor din zona de revitalizare, pe parcursul a 18 luni în cadrul a 25 activități
 • Dezvoltarea infrastructurii edilitare în zona de revitalizare prin montarea a 6000 mp de pavaj și amenajarea a 5 spații publice, pe parcursul a 15 luni
 • Stimularea dezvoltării antreprenoriatului în zona de revitalizare prin realizarea și implementarea planului de facilitare și dezvoltare a antreprenoriatului, timp de 12 luni
Valoarea totală a proiectului
 • 19.614.675,00 MDL, cost total
 • 17.653.207,50 MDL, solicitat din FNDRL
 • 1.961.467,50 MDL, cofinanțare Primăria or. Sângerei
 • Alocat în 2024: 16.600.000,00 MDL / Decizia CNCDRL 3/24 din 29.01.2024
Conținut proiect

EVOLUȚIA PROIECTULUI

FOTOGRAFII

MASS-MEDIA DESPRE PROIECT