Prima   -  Noutăți - Delegație din Polonia, interesată de potențialul investițional și turistic al Regiunii de Dezvoltare Nord

Delegație din Polonia, interesată de potențialul investițional și turistic al Regiunii de Dezvoltare Nord

06.10.2023   1385 accesări  

O delegație din Republica Polonă din componența căreia au făcut parte mareșalul adjunct al Regiunii Wielkopolska (Polonia Mare), deputați din Parlamentul Regional Wielkopolska și reprezentanți ai Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova a efectuat joi, 5 octombrie 2023, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord.

În cadrul unei mese rotunde organizată de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IX-a, membrii delegației poloneze s-au informat despre potențialul investițional și turistic al Regiunii de Dezvoltare Nord și au discutat despre eventuale colaborări cu reprezentanții Grupurilor de acțiune locală (GAL), ai organizațiilor neguvernamentale și ai mediul academic.

Maria Prisacari, director ADR Nord: „Suntem onorați să primim în regiunea noastră o delegație din Regiunea Wielkopolska. Ne bucură faptul că manifestați interes față de regiunea noastră. Împreună am reușit să implementăm proiecte, să organizăm evenimente economice și vizite de studiu atât în Regiunea Wielkopolska, cât și în regiunea noastră. Suntem interesați de experiența Regiunii Wielkopolska în domeniul creșterii competitivității și potențialului de dezvoltare, în promovarea spiritului antreprenorial, dezvoltarea mediului de afaceri și susținerea investițiilor.”

Krzysztof Grabowski, mareșal adjunct al Regiunii Wielkopolska, deputat  al Parlamentului Regional Wielkopolska: „Colaborăm de mai mulți ani și în această perioadă am acumulat experiență în implementarea mai multor proiecte. Suntem bucuroși să împărtășim experiența noastră cu dumneavoastră.” În context, mareșalul adjunct Krzysztof Grabowski a menționat că în Regiunea Wielkopolska sunt 30 de GAL-uri. Majoritatea acestora obțin finanțare din Uniunea Europeană. Anterior, aceste GAL-uri erau finanțate doar la nivel local, însă urmează să obțină finanțare din trei surse. În acest sens, din bugetul regional urmează să fie alocate 50 de mil. de euro. Astfel, susține mareșalul adjunct Krzysztof Grabowski, pentru dezvoltarea GAL-urilor din Regiunea Wielkopolska vor fi alocate aproximativ 140 mil. de euro.

Grzegorz Opalinski, șef adjunct în cadrul Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova, a salutat interesul membrilor delegației poloneze față de activitatea organizațiilor neguvernamentale din nordul Moldovei în domeniul turismului. Diplomatul polonez a încurajat dezvoltarea legăturilor de colaborare dintre instituții din Regiunea Wielkopolska și din Regiunea de Dezvoltare Nord.

În cadrul mesei rotunde, șefa ADR Nord, Maria Prisacari, a prezentat avantajele competitive, profilul socio-economic, oportunitățile investiționale, potențialul agricol și turistic al Regiunii de Dezvoltare Nord, precum și specificul de funcționare al ADR Nord, în calitate de generator al dezvoltării durabile a regiunii. În acest context, directorul ADR Nord a informat că, de la începutul activității sale până în prezent, Agenția a implementat 57 de proiecte în valoare totală de 1,08 mlrd lei, din care 70% – cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală și 30% – cu finanțare din sursele Uniunii Europene.

La rândul său, Ala Cucu, șefa Secției monitorizare și evaluare, a prezentat profilul investițional al Regiunii de Dezvoltare Nord, care cuprinde 4 proiecte de dezvoltare regională în domeniul Eficiența energetică a clădirilor publice, 14 proiecte în domeniul Aprovizionare cu apă și sanitație, 6 proiecte în domeniul sporirii atractivității turistice, 9 proiecte în domeniul Dezvoltării urbane / Revitalizare urbană și 2 proiecte în domeniul Valorificării infrastructurii de afaceri.

Agenda vizitei de studiu a delegației din Regiunea Wielkopolska a mai inclus vizite la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Centrul de inovare și transfer tehnologic „Nortek” și agropensiunea „La bunica” din satul Chișcăreni, raionul Sângerei.

Este pentru a doua oară când o delegație din Regiunea Wielkopolska participă la o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord. În 2016, o delegație similară condusă mareșalul adjunct Krzysztof Grabowski a participat la mai multe evenimente organizate în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, printre care un forum economic internațional de promovare a potențialului economic al regiunii organizat la Bălți.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase