Prima   -  Noutăți - Instituțiile de dezvoltare regională pun bazele unui sistem coerent de comunicare internă și externă

Instituțiile de dezvoltare regională pun bazele unui sistem coerent de comunicare internă și externă

02.11.2012   1425 accesări  

Vadul lui Vodă, 2-3 noiembrie 2012. Echipele Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și celor trei Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) participă la o sesiune de instruire în domeniul comunicării interne și externe. Exercițiul a fost facilitat și sprijinit financiar de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Sesiunea a inclus identificarea partenerilor instituțiilor de dezvoltare regionale și a tematicelor de comunicare specifice. Mai mult, s-a pus accent pe instrumente de prezentare a mesajului către fiecare categorie de public, de la partenerii de dezvoltare la potențialii investitori.

Fiindcă dezvoltarea regională este un domeniu încă nou, însă cu potențial pentru Republica Moldova, cei 35 de participanți la training discută despre crearea și menținerea unui sistem coerent de comunicare cu mass-media, bazat pe încredere și transparență.

Pentru a optimiza fluxurile de comunicare internă, MDRC și ADR-ului le-a fost recomandată segmentarea publicului pe categorii. Experta în comunicare Ludmila Andronic: „Sunt actori cu care trebuie de comunicat în mod special, favorizat, cărora le trebuie acordată mai multă atenție. Pentru unele instituții, este suficientă comunicarea prin intermediul mass-media."

„Este foarte important să comunicăm eficient, fiindcă portofoliul instituției noastre este extins. Trebuie să învățăm să ne formulăm mesajele mai simplu și mai pe înțelesul cetățenilor, pe de o parte, și de a comunica în interiorul organizației, pe de altă parte”, relatează viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov.

La rândul său, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, susține că „domeniul dezvoltării regionale presupune și multă comunicaare eficientă atât cu autoritățile publice locale, cât și, prin intermediul mass-media, cu publicul larg”. „Eu sunt încredințată că după acest curs de instruire echipa noastră se va consolida”, a spus directorul Agenției de Dezvoltare regională Sud, Maria Culeșov.

Prin asemenea sesiuni de instruire, proiectul GIZ își propune să contribuie la creșterea capacităților partenerilor săi - Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiilor de Dezvoltare Regionale - de a coordona și de a monitoriza procesul de dezvoltare regională. Or, pentru aceasta e nevoie de crearea unui sistem eficient de comunicare, atât pe intern, cât și extern.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.