Prima   -  Noutăți - Membrii Comitetului director local al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în orașul Drochia”, finanțat de Uniunea Europeană, s-au întrunit în ședința finală

Membrii Comitetului director local al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în orașul Drochia”, finanțat de Uniunea Europeană, s-au întrunit în ședința finală

22.03.2023   338 accesări  

Membrii Comitetului director local (CDL) al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia”, reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” și ai Departamentului de construcții al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) s-au întrunit miercuri, 22 martie 2023, în cadrul ședinței finale. Evenimentul a avut loc în incinta Primăriei orașului Drochia.

În cadrul ședinței, președinta CDL Nina Cereteu, managerul local de proiect Ruslan Babin și specialiștii ADR Nord au trecut în revistă principalele evoluții și rezultate ale proiectului implementat în perioada 2020-2021. În acest context, au fost prezentate activitățile planificate și realizate, cifrele finale privind indicatorii proiectului, provocări și intervenții necesare. În mod special, participanții la ședință s-au axat pe identificarea soluțiilor pentru funcționarea eficientă a rezervoarelor de apă de la stația de pompare nr. 3. Totodată, reprezentanții ADR Nord au informat despre recepția la terminarea lucrărilor și transmiterea costurilor investiționale formate în proprietatea publică a beneficiarului final.

În cadrul aceleiași ședințe, Ala Cucu, șefa Secției monitorizare și evaluare din cadrul ADR Nord, a vorbit despre necesitatea măsurilor de asigurare a durabilității investițiilor. În acest sens, autoritatea publică locală urmează să elaboreze, să aprobe și să implementeze un plan de dezvoltare durabilă a bunurilor rezultate în urma implementării proiectului. ADR Nord va monitoriza cum este asigurată durabilitatea investițiilor în decurs de cinci ani din momentul semnării actelor de transmitere ce atestă costul investițional al bunurilor, lucrărilor și serviciilor achiziționate.

Drochia, lucrări de construcții executate:

  • 19,5 km de rețea de alimentare cu apă reabilitate;
  • 5 sonde arteziene reabilitate;
  • 1.200 conexiuni a consumatorilor.

La Stația de pompare a apei SP-2:

  • construcția stației de pompare a apei;
  • construcția stației de tratare a apei potabile;
  • reabilitarea a 2 rezervoare de apă V=1000 m3;
  • construcția unui nou rezervor de apă V=150 m3;
  • construcția depozitului pentru păstrarea reactivelor.

La Stația de pompare a apei SP-3:

  • reabilitarea a 3 rezervoare de apă (1xV=1.000 m3, 2xV=300 m3);
  • construcția unui nou rezervor de apă V=1.000 m3;
  • reparația clădirii SP-3 și instalarea pompelor;
  • instalarea panoului de automatizare și transmiterea datelor la SCAT.

Valoarea totală a proiectului constituie 92,24 mil. lei, dintre care 85,76 mil. lei  acordați de Uniunea Europeană, și 6,47 mil. lei  contribuție locală. Peste 20 de mii de locuitori ai orașului Drochia beneficiază de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă.

Măsura investițională „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia” a fost finanțată de Uniunea Europeană și implementată de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase