Prima   -  Noutăți - Festivalul Național al Mărului, ediția a VIII-a, s-a desfășurat la Soroca

Festivalul Național al Mărului, ediția a VIII-a, s-a desfășurat la Soroca

24.09.2018   1297 accesări   Moldpres

Zeci de producători agricoli şi reprezentanţi ai mediului de afaceri s-au întrunit duminică, 23 septembrie, la Soroca pentru a participa la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Mărului. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în comun cu agenţi economici din țară și Consiliul raional Soroca.

Principalele evenimente de pe agenda festivalului s-au desfășurat în preajma Cetății Soroca, și au avut drept scop popularizarea și dezvoltarea sectorului agrar, promovarea producătorilor autohtoni de mere, precum şi a businessului specializat în tehnologii moderne de prelucrare a merelor și producere a materialului săditor pomicol.

Pentru vizitatorii festivalului au fost organizate expoziții cu vânzare, susţinute de producători autohtoni, un târg de bucate tradiționale, o paradă a costumelor reprezentative pentru festival, o expoziție a materialului săditor.

Totodată, programul festivalului a prevăzut mai multe concursuri culinare, pentru cea mai bună expoziţie de mere, târguri de artizanat, expoziţii susţinute de comunităţi etnice, un orăşel al copiilor cu jocuri, animaţii şi un spectacol teatralizat „Ţi-am adus un măr”, iarmaroace ş.a. De asemenea, pentru cei interesaţi au fost desfăşurate ateliere de lucru cu deplasare în livezi.

La Festival au participat oaspeţi din câteva judeţe din România  Tulcea, Buzău, Vaslui, Suceava, Bacău şi Iaşi. Din Ucraina au sosit reprezentanţi de la Iampol şi Balta, conducători din administraţia regiunii Vinniţa, o delegaţie din Polonia, reprezentanţi ai Ambasadelor României, Federaţiei Ruse, Franţei, SUA, Chinei în R. Moldova.

Participanţii la cel de-al VIII-lea Festival Naţional al Mărului au fost salutaţi de Ghenadie Muntean, preşedintele raionului Soroca, care a menţionat importanţa evenimentului pentru agricultorii din ţară. „Festivalul a impulsionat dezvoltarea sectorului pomicol şi a infrastructurii. Se plantează noi livezi, se construiesc frigidere pentru păstrarea fructelor şi linii de sortare a merelor, se dezvoltă industria de prelucrare a materiei prime. La acest capitol contribuie prin subvenţii Guvernul R. Moldova. La nivel de 100% statul achită costul puieţilor şi parţial cheltuielile la edificarea obiectivelor de păstrare şi procesare a fructelor. S-au majorat investiţiile proprii ale agenţilor economici şi proprietarilor de teren în acest sector”, a subliniat Ghenadie Muntean.

„Anul acesta au dorit să participe la festival 24 de agenţi economici, cu şase mai mult comparativ cu anul trecut. Festivalul are viitor şi important este să promovăm acest produs frumos  mărul. Noi, sorocenii ne mândrim că în partea de nord avem cea mai mare suprafaţă de soiuri noi, plantaţii noi. Fiecare ediţie vine cu ceva nou. Vă aşteptăm pe toţi doritorii la festival, în preajma Cetăţii Soroca”, a declarat preşedintele raionului Soroca, citat de trm.md.

Festivalul s-a încheiat cu un concert susţinut de artişti din ţară.