Prima   -  Noutăți - O delegație din Regiunea de Dezvoltare Nord participă la Forumul Internațional de Business Est-Baltic din Daugavpils, Letonia

O delegație din Regiunea de Dezvoltare Nord participă la Forumul Internațional de Business Est-Baltic din Daugavpils, Letonia

16.05.2014   4724 accesări  

O delegație din componența căreia fac parte 20 de reprezentanți ai Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN) a Republicii Moldova participă la cea de-a III-a ediție a Forumului Internațional de Business Est-Baltic ce are loc în perioada 16-17 mai a.c. în orașul Daugavpils din Letonia. La forum participă delegații din 7 state: Letonia, Estonia, Lituania, Republica Moldova, Polonia, Belorusia și Rusia.

Din componența delegației noastre, condusă de către directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, fac parte șefi de direcție din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, specialiști de la ADR Nord, funcționari din câteva administrații publice locale, reprezentanți ai mediului de afaceri, organizațiilor neguvernamentale și mass-media.

Ministrul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale, Romāns Naudiņš, a menționat, în mesajul său de salut, că organizarea unui astfel de forum investițional în Daugavpils, al doilea cel mai mare oraș al Letoniei, unde locuiesc circa 100 de mii de oameni, este un eveniment important atât pentru Letonia, cât și pentru țările participande la eveniment.

Reprezentanții Consiliului local au accentuat faptul că orașul Daugavpils este o poartă către Uniunea Europeană și această oportunitatea poate fi valorificată la maximum. Cele mai importante proiecte în acest sens sunt dezvoltarea aeroportului și a turismului local.

În cadrul forumului investițional, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a vorbit despre proiectele investiționale realizate de ADR Nord, precum și despre climatul socio-economic al RDN. „Forumul din Daugavpils reprezintă o platformă de cooperare atractivă. Participarea delegației noastre la acest prestigios eveniment internațional ne va permite să valorificăm și mai mult cooperarea noastră cu partenerii din Letonia și ne va oferi posibilitatea să identificăm noi legături de colaborare", susține directorul Ion Bodrug, potrivit căruia experiența statelor-membre ale Uniunii Europene îi va ajuta pe reprezentanții țării noastre să urmeze o cale mai scurtă de aliniere la politicile de dezvoltare europene.

Participanții din Republica Moldova au prezentat în cadrul forumului materiale promoționale despre profilul economic al instituțiilor pe care le-au reprezentat și au stabilit legături de colaborare cu reprezentanți ai statelor participante la eveniment.

Forumul Internațional Est-Baltic de Business este organizat de Consiliul orașului Daugavpils, în colaborare cu Ambasada Republicii Polone în Riga, Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia, Agenția de Investiții și Dezvoltare a Letoniei, precum și Camera de Comerț și Industrie a Letoniei.

Delegația din Republica Moldova se află în Letonia în perioada 13-20 mai a.c. și participă la un șir de vizite la companii, fabrici, uzine și întreprinderi în Municipalitățile Aloja, Gulbene, Krāslava și în orașele Valmiera, Daugavpils, Rēzekne, precum și în câteva sate din regiunea de est a Letoniei.

Colaborare ADR Nord - VARAM

Invitația la vizita de studiu în Letonia se încadrează în contextul strânsei colaborări în domeniul dezvoltării regionale dintre ADR Nord și VARAM. Astfel, pe lângă un șir de vizite reciproce efectuate în ultimii ani, VARAM s-a implicat activ în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a RDN, activitate ce a marcat, în premieră, organizarea, în municipiul Bălți, a Conferinței internaționale cu genericul „Oportunități de dezvoltare socio-economică a RDN, până în anul 2020". De asemenea, în octombrie 2013, reprezentanți ai VARAM au participat la prima ediție a Zilelor RDN, eveniment ce a favorizat semnarea unui acord de parteneriat dintre Primăria Corjeuți, raionul Briceni, și municipalitatea Aloja din Letonia.

Recent, VARAM a invitat un grup de specialiști din cadrul ADR Nord să participe la un curs de instruire pentru specialiștii din domeniul planificării regionale și autoritățile locale, organizat în capitala Franței, Paris.

Totodată, amintim că în noiembrie 2010, ADR Nord a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Letonia. Memorandumul a fost încheiat în vederea dezvoltării relațiilor bilaterale și a cooperării dintre RDN și Letonia.

Galerie de fotografii