Prima   -  Noutăți - Curs de instruire despre planificarea regională, la Paris: „Problemele de dezvoltare regională din Moldova și Letonia sunt asemănătoare”

Curs de instruire despre planificarea regională, la Paris: „Problemele de dezvoltare regională din Moldova și Letonia sunt asemănătoare”

20.03.2014   4123 accesări  

PARIS (Franța), 19-20 martie 2014. O delegație moldo-letonă compusă din reprezentanți ai Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia, 12 reprezentanți ai administrațiilor publice locale din Letonia și reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) din Republica Moldova au participat la un curs de instruire pentru administrațiile publice locale, organizată în cadrul proiectului „Creșterea capacităților administrației publice locale de amenajare a teritoriului și municipalităților”, finanțat prin intermediul Instrumentului financiar norvegian.

Din partea ADR Nord, la cursul de instruire au fost invitați să participe directorul Ion Bodrug, șefa Secției planificare strategică, Inga Cojocaru, și specialistul în probleme strategice și planificare, Ala Cucu. VARAM a fost reprezentat de către Ilona Raugze, vicesecretar de stat din cadrul ministerului leton, și Jevgēnija Butņicka, șefă de direcție din cadrul VARAM.

Cursul de instruire a fost moderat de o echipă de experți din Marea Britanie, Irlanda de Nord, Franța și Polonia.

Subiectele discutate în cadrul evenimentului s-au axat pe dezvoltarea economică locală, instrumentele de dezvoltare locală, monitorizarea și evaluarea dezvoltării locale, conform unei baze de date eficiente. În acest sens, au fost aduse exemple concrete de dezvoltare a localităților din Marea Britanie, Polonia și Irlanda.

În acest context, participanții la cursul de instruire au discutat despre problemele cu care se confruntă administrațiile publice locale din Letonia și Moldova. Un accent aparte s-a pus pe modalitatea transferului de bune experiențe dintre cele două țări.

„Problemele de dezvoltare locală și regională a localităților din Moldova și Letonia sunt asemănătoare. Experții propun implicarea cât mai activă a societății civile în procesul de elaborare a documentelor de dezvoltare locală și regională, precum și elaborarea strategiilor de comunicare cu populația", susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Totodată, o atenție deosebită s-a acordat subiectului cu privire la combaterea șomajului și implicarea actorilor locali / regionali în diminuarea acestui fenomen, în special prin implicarea activă în acest domeniu a mediului academic.

Participanții la cursul de instruire au fost interesați de procesul de elaborare a strategiilor locale și regionale în Irlanda, unde strategiile se elaborează în rezultatul alocării unei sume importante de surse financiare. În Irlanda, strategiile reprezintă domeniile de valorificare a surselor financiare oferite, pe când în Republica Moldova și în Letonia strategiile sunt niște instrumente de atragere a investițiilor.

Potrivit organizatorilor cursului de instruire organizat în capitala Franței, prin intermediul acestui eveniment s-a urmărit dezvoltarea capacităților în domeniul elaborării, implementării și evaluării strategiilor de dezvoltare economică și de ocuparea a forței de muncă locale.

Invitația reprezentanților ADR Nord la acest curs de instruire se încadrează în contextul strânsei colaborări în domeniul dezvoltării regionale dintre ADR Nord și VARAM. Astfel, pe lângă un șir de vizite reciproce efectuate în ultimii ani, VARAM s-a implicat activ în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a Regiunii de Dezvoltare Nord, activitate ce a marcat, în premieră, organizarea în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) a Conferinței internaționale cu genericul „Oportunități de dezvoltare socio-economică a RDN, până în anul 2020”. De asemenea, în octombrie 2013, reprezentanți ai VARAM au participat la prima ediție a Zilelor RDN, eveniment ce a favorizat semnarea unui acord de parteneriat dintre Primăria Corjeuți, raionul Briceni, și municipalitatea Aloja din Letonia.

Totodată, amintim că în noiembrie 2010, ADR Nord a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Letonia. Memorandumul a fost încheiat în vederea dezvoltării relațiilor bilaterale și a cooperării dintre RDN și Letonia.