Prima   -  Noutăți - Membrii CRD Nord au luat act de realizările ADR Nord în primul semestru și au fost informați despre un nou concurs de proiecte de dezvoltare regională

Membrii CRD Nord au luat act de realizările ADR Nord în primul semestru și au fost informați despre un nou concurs de proiecte de dezvoltare regională

03.07.2024   898 accesări  

Bilanțul implementării Programului Operațional Regional (POR) Nord 2022-2024 în perioada ianuarie-iunie 2024 a fost prezentat miercuri, 3 iulie 2024, în cadrul celei de-a doua ședințe ordinare a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord din acest an. De asemenea, consilierii regionali au fost informați despre Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru orașele și satele din Republica Moldova, ediția 2024, lansat recent de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

În debutul ședinței, Ana Mardare, secretar de stat în domeniul Dezvoltare regională în cadrul MIDR, s-a referit la Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru orașele și satele din Republica Moldova, ediția 2024, lansat recent.

„Vă încurajez să vă implicați plenar pentru a selecta acele proiecte care vor contribui la dezvoltarea regiunii dumneavoastră, să comunicați cu autoritățile publice locale, care să propună proiecte bine pregătite. Ministerul pe care îl reprezint va încerca să facă față tuturor provocărilor existente și viitoare pentru a implementa prioritățile țării, respectiv ale regiunii. Mizăm că veți fi, în continuare, implicați în procesele de implementare a proiectelor de dezvoltare în nordul țării, pentru că e vorba de proiectele regiunii, ale dumneavoastră, prin care urmărim să îmbunătățim nivelul de trai al cetățenilor”, a punctat secretarul de stat.

În cuvântul său de salut, Maria Prisacari, director ADR Nord, s-a referit la colaborarea cu CRD Nord, inclusiv în contextul lansării unui nou concurs de proiecte. „Echipa noastră rămâne deschisă pentru a vă informa și a vă oferi consultanță în procesul de dezvoltare a localităților. Ne dorim o colaborare frumoasă pentru a reuși să implementăm cu succes proiectele prioritare. Este foarte importantă participarea activă a membrilor CRD Nord în cadrul activităților pe care ni le propunem în folosul cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Nord”, a subliniat șefa ADR Nord.

La rândul său, Vasile Cemortan, președintele CRD Nord, i-a îndemnat pe consilierii regionali să se implice activ în dezvoltarea regiunii și să participe plenar la noul concurs de proiecte lansat de MIDR.

În cadrul ședinței, a fost audiat raportul privind implementarea Programului Operațional Regional Nord (2022-2024) pentru perioada ianuarie-iunie 2024. În acest context, Maria Prisacari, director ADR Nord, a prezentat cele mai importante rezultate obținute de Agenție.

În raportul prezentat se arată că, în perioada vizată, ADR Nord implementează zece proiecte de infrastructură finanțate din FNDRL. Totodată, Agenția a depus două proiecte în cadrul Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova, iar trei proiecte noi au fost aprobate în spre finanțare la ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale din iunie curent.

Proiectele implementate acoperă următoarele domenii de intervenție: aprovizionarea cu apă și sanitație, revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice și dezvoltarea infrastructurii de suport pentru afaceri.

Șefa ADR Nord a mai trecut în revistă un șir de alte rezultate obținute de Agenție în perioada de raportare, printre care: aprobarea de către Guvern a Programului de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2024-2028; 6 cereri de finanțare elaborate și depuse în cadrul Concursului (apel pe listă) pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare regională în domeniul „Aprovizionare cu apă și sanitație” ediția noiembrie 2023; organizarea a două traininguri privind sprijinirea dezvoltării mediului antreprenorial în domeniul promovării produselor și serviciilor cu accent pe modele inovative de business; organizarea conferinței „Perspectivele integrării europene pentru comunitățile din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”; monitorizarea post-implementare a 18 proiecte pentru asigurarea durabilității în perioada anului curent; evaluarea a două programe regionale sectoriale (turism și asigurare cu apă și sanitație); analizarea și avizarea a 227 cereri de finanțare recepționate de la Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală; 2.280 de beneficiari contactați în cadrul Programului EcoVoucher în cadrul proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”; organizarea recepției la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului „Sisteme de sanitație moderne pentru cetățenii raionului Glodeni” etc.

În partea a doua a întrunirii, a avut loc o sesiune de instruire despre rolul și responsabilitățile membrilor CRD Nord în domeniul dezvoltării regionale. Subiectele instruirii au fost axate pe aspecte privind planificarea și programarea regională, precum și pe implementarea și monitorizarea post-implementare a proiectelor de dezvoltare regională.

Informațiile prezentate în cadrul ședinței CRD Nord se găsesc mai jos, în fișierele inserate la rubrica „Fișiere anexate”.

Ședința de constituire a CRD Nord de legislatura a V-a a avut loc în data de 25 aprilie 2024, la Bălți. CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord, în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. CRD Nord are 34 de membri, fiind alcătuit din 11 președinți de raioane și primarul mun. Bălți, care sunt desemnați din oficiu; 12 primari delegați de asociația primarilor din fiecare raion din cadrul regiunii de dezvoltare / mun. Bălți; 5 reprezentanți ai sectorului privat și 5 reprezentanți ai societății civile, selectați conform procedurii stabilite de autoritatea de elaborare a politicii de dezvoltare regională. Mai multe detalii despre CRD Nord se găsesc AICI.
 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase