Prima   -  Noutăți - Schimb de experiență în Republica Cehă

Schimb de experiență în Republica Cehă

28.09.2011   1578 accesări  

În perioada 19-24 septembrie a.c., Liuba Baranceanu, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord a participat într-o vizită de studiu în Republica Cehă din cadrul proiectului „Susținerea dezvoltării regionale în Moldova: oportunitate pentru stimularea dezvoltării societății civile”, implementat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP și Agenția Tehnologică CzechINVENT cu susținerea financiară a Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și Fundația Soros în cadrul programului Est-Est: Parteneriat fără frontiere.

Din componența echipei care participă la proiect fac parte angajați ai ADR Nord, ADR Centru și ADR Sud, membrii Consiliului de Dezvoltare Regională din cadrul regiunilor de dezvoltare, precum și lideri ai ONG-urilor locale.

Scopul vizitei: Transferul know-how și experiența Cehă în scrierea, planificarea și promovarea proiectelor de dezvoltare regională.

Au fost vizitate localități unde se implementează proiecte de dezvoltare regională în domeniile ce țin de dezvoltare infrastructurii - stația de epurare a apei, or. Ledvice; activități de antreprenoriat, parteneriat public privat - zone industriale mici, Centrul de afaceri din or. Litvinov; dezvoltarea atractivității turismului - muzeul satului din localitatea Zubrnice; dezvoltarea strategică a localităților mici, care au cca 200-500 locuitori - satele Moldava și Ledvice; sisteme energetice fotovoltaice - s. Moldava; proiecte sociale - Azilul pentru boschetari, orașul Osek, Azilul pentru bătrîni din orașul Pisek.

De o importanță majoră a fost vizitarea filialei Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) din or. Most (cu sediul principal în regiunea Usti). Directorul executiv al Agenției cehe a vorbit detaliat despre modul de activitate a ADR-urilor din Republica Cehă, axîndu-se pe modalitatea de funcționare a Agenției de Dezvoltare Regională din Regiunea Usti. Aceștia au remarcat faptul că agenția activează în bază de societate pe acțiuni, fondatorii fiind din domeniul public, iar activitatea este una privată. Agenția acordă servicii de colectare a datelor statistice din regiune; elaborarea documentelor de dezvoltare locală, a planurilor de acțiuni și a strategiilor de dezvoltare; pregătirea, coordonarea, administrarea, dezvoltarea proiectelor și asistența în implementarea acestora; sprijinul în activitatea antreprenorială. Agenția are la bază 4 departamente: economic, pregătirea proiectelor și a conceptelor de proiecte, management proiecte, consultanță și instruire.

Vizita de studiu s-a încheiat cu vizitarea Primăriei orașului Pisek, unde au fost prezentate activitățile de planificare a dezvoltării infrastructurii orașului, etapele de realizare a proiectului, precum și planul de reabilitare a centrului istoric al orașului.

Următoarea etapă a proiectului va avea ca scop elaborarea proiectelor regionale și va avea loc în luna octombrie curent. La această etapă participanții vor avea ocazia să elaboreze propriile proiecte de dezvoltare regională, colaborînd în acest sens cu actorii locali interesați de acest subiect, fiind ghidați de către experții CzechINVENT. Această etapă va cuprinde, de asemenea, un al doilea atelier de lucru ce se va axa pe abilitățile de prezentare, scrierea propunerilor de proiect, precum și promovarea eficientă a acestora.