Prima   -  Noutăți - Convenția Națională pentru Integrarea Europeană

Convenția Națională pentru Integrarea Europeană

27.09.2011   1645 accesări  

Directorul Agenției de Dezvoltare  Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a participat marți, 27 septembrie a.c., la Convenția Națională pentru Integrarea Europeană. 

La acest eveniment a fost adoptat un pachet de recomandări pentru accelerarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Pachetul de recomandări este structurat pe trei domenii, care corespund grupurilor de lucru create în cadrul Convenției: vize, frontiere și regiunea transnistreană; agricultură și dezvoltare regională; comerț, servicii, concurență, disponibile pe site-ul oficial al proiectului www.conventia.md .

Recomandările privind comerțul, serviciile și concurența au servit drept punct de reper pentru rapoartele pregătite de către Ministerul Economiei în contextul inițierii negocierilor pe Acordul de liber schimb cu UE.

Proiectul „Convenția Națională pentru Integrarea Europeană” este implementat de IDIS „Viitorul”, Asociația pentru Politică Externă și Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei și în parteneriat cu Centrul de Cercetare al Asociației Slovace pentru Politică Externă.

Viceministra Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, prezentă la eveniment, a menționat că acest parteneriat vine să demonstreze că, atunci când există voință și un scop comun, se reușesc foarte multe vizavi de parcursul european al Republicii Moldova.

Formatul Convenției și-a demonstrat deja eficiența în Republica Slovacă, Serbia și Macedonia. Paralel, un asemenea proiect este desfășurat și în Ucraina. Convenția Națională pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova va beneficia de suport financiar în valoare de 70 000 euro din partea Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei și în 2011-2012. Pentru 2010-2011, valoarea proiectului a fost de 85 000 de euro.