Prima   -  Noutăți - Apeductul Soroca-Bălți va fi extins în alte șase raioane

Apeductul Soroca-Bălți va fi extins în alte șase raioane

29.09.2011   2315 accesări  

Guvernul vrea să extindă treptat, în baza unui proiect public-privat, apeductul Soroca-Bălți în alte 6 raioane din nordul țării – Soroca, Sîngerei, Florești, Drochia, Rîșcani și Telenești, prin care se preconizează aprovizionarea cu apă potabilă  a localităților din aceste raioane.

La data de 26 septembrie a.c. Guvernul și președinții celor șase raioane, precum și primarul de Bălți au semnat un memorandum privind colaborarea în domeniul aprovizionării cu apă potabilă. 
Extinderea apeductului Soroca-Bălți este prevăzută în Strategia privind aprovizionarea cu apă potabilă a localităților și în Programul de alimentare cu apă și canalizare a localităților din Republica Moldova. 

La realizarea acestui proiect, Guvernul va contribui cu resurse proprii, dar și prin atragerea resurselor financiare internaționale nerambursabile. 

Acest eveniment este de o importanță mare deoarece în Republica Moldova aprovizionarea cu apă potabilă reprezintă o problemă strigentă, întrucât circa 45 la sută din populația republicii nu are acces la sisteme îmbunătățite de apă potabilă, iar peste 50 la sută este aprovizionată cu apă potabilă din fântâni și izvoare.

Două grupuri de lucru urmează să analizeze situația aprovizionării cu apă și politica de formare a prețurilor la apa livrată. Lucrările de reconstrucție a apeductului Soroca-Bălți ar putea începe la 15 ianuarie viitor.