Prima   -  Noutăți - Pentru identificarea, planificarea și implementarea proiectelor de dezvoltare regională (atelier de lucru)

Pentru identificarea, planificarea și implementarea proiectelor de dezvoltare regională (atelier de lucru)

28.07.2011   1928 accesări  

Primul atelier de lucru bazat pe identificarea, planificarea și implementarea proiectelor de dezvoltare regională din cadrul proiectului „Susținerea dezvoltării regionale în Moldova: oportunitate pentru stimularea dezvoltării societății civile”, lansat recent de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în comun cu Agenția Tehnologică cehă CzechInvent, a avut loc în perioada 27-28 iulie 2011, la Chișinău.

Din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) la atelier a participat Liuba Baranceanu, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor.

Scopul proiectului „Susținerea dezvoltării regionale în Moldova...” este dezvoltarea capacităților ONG-urilor locale prin dotarea instituțiilor neguvernamentale cu abilități pentru elaborarea și prezentarea proiectelor de dezvoltare regională, contribuind astfel la susținerea și dezvoltarea sectorului neguvernamental și a societății civile din Moldova.

Potrivit documentului de reper al proiectului menționat, dat publicității de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, „experiența Republici Cehe și a altor state post-comuniste arată că dezvoltarea regională nu poate fi direcționată de la nivel central însă depinde în mare parte de inițiativele ce vin de la actorii de nivel local sau regional. Una dintre condițiile cheie pentru dezvoltarea regională de succes este existența unui număr suficient de proiecte de dezvoltare relevante prezentate și promovate de către actorii locali / regionali. În Republica Cehă, actorii locali au fost foarte eficienți în elaborarea și implementarea unor proiecte de succes, variind de la domeniul cultural, educație, mediu ambiant, zonele industriale și a parcurilor științifice, precum și servicii sociale și de regenerare urbană".

Următoarea etapă a proiectului prevede o vizită de lucru în Republica Cehă (septembrie 2011). Pe parcursul acestei vizite, participanții vor avea ocazia să comunice direct cu autorii proiectelor de dezvoltare regională (printre care dezvoltare economică, socială, ecologie și agricultură) din Republica Cehă.

Proiectul „Susținerea dezvoltării regionale în Moldova...” este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup și Agenția Tehnologică CzechInvent cu susținerea financiară a Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și Fundația Soros în cadrul programului Est-Est: Parteneriat fără frontiere.