Prima   -  Noutăți - La Drochia a fost lansat proiectul transfrontalier „Think Green”

La Drochia a fost lansat proiectul transfrontalier „Think Green”

28.07.2011   3293 accesări  

Miercuri, 27 iulie, organizația neguvernamentală „Tic-Info” a organizat în orașul Drochia lansarea proiectului „Gândește Verde” - Modele de aplicare a Agendei Locale 21 în context transfrontalier Romania-Ucraina-Republica Moldova.

„Pentru noi, drochienii, proiectul „Gândește Verde” este important prin faptul că ne va ajuta să privim realitatea cu responsabilitate. Asta trebuie să învățăm să facem cu toții, necondiționat, dacă ne dorim un oraș curat, sănătos ecologic și economic dezvoltat. Atât timp cât nu vom conștientiza că fiecare dintre noi este responsabil de murdăria din jur, de degradarea mediului, a solului, a apei și sărăciei nu vom avea orașul pe care ni-l dorim. Proiectul „Gândește Verde” ne oferă posibilitatea să luptăm împotriva unui viciu social periculos - mentalitatea învechită. Și anume: să-i determinăm pe oameni să înțeleagă că indiferența, sau o acțiune greșită, pe termen de lungă durată are efectul unei bombe atomice”, a spus managerul proiectului, Silvia Căldare.

La eveniment au participat partenerii din echipa de implementare (Asociația GEC Bucovina Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava), consulul României la Bălți, Radu Ciobotea, primarul orașului Drochia, Igor Grozavu, Șeful adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, V. Stîngaci, primarii și reprezentanții unor instituții publice și ai societății civile din raionul Drochia, voluntari ecologiști, mass-media. Din partea Agenției de Dezvoltare Nord (ADR Nord) a participat șeful Secției management proiecte, Constantin Bândiu.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Asociația GEC Bucovina Suceava (România), Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (România) și organizația neguvernamentală „Bukvitsa” (Cernăuți, Ucraina). Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Pentru implementarea proiectului în regiunea Drochia organizația neguvernamentală „Tic-Info” a beneficiat de un grant în valoare de 23 800 Euro. Durata proiectului „Gândește Verde” este de 12 luni.

Motoul proiectului este „Gândește global - acționează local”. Organizația neguvernamentală „Tic-Info”, cu susținerea partenerilor săi din Suceava și Cernăuți, va încuraja societatea civilă să se implice în gestionarea viabilă, din punct de vedere ecologic, a vieții social-economice din regiunea Drochia.

Proiectul „Gândește Verde”  își propune să contribuie la dezvoltarea abilităților civice ale cetățenilor, să medieze un dialog constructiv cu autoritățile publice și să  aplice conceptul de dezvoltare durabilă în regiunea Drochia.

În acest scop, proiectul va promova mesajul de colaborare și cooperare în domeniul dezvoltării durabile în context transfrontalier; va iniția parteneriate trilaterale România-Ucraina-Republica Moldova; va antrena populația (în special tineri și femei, organizații neguvernamentale, pensionari, voluntari ecologiști) în procesul de decizie administrativă comunitară.

Organizația neguvernamentală „Tic-Info"