Prima   -  Noutăți - MDRC continuă implementarea proiectelor de dezvoltare regională

MDRC continuă implementarea proiectelor de dezvoltare regională

11.07.2011   1578 accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în comun cu Agențiile de Dezvoltare Regională continuă implementarea proiectelor de dezvoltare în regiunile Nord, Centru și Sud. În cadrul unei ședințe de lucru prezidată vineri, 8 iulie a.c., de viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Veaceslav Guțuțui, s-au discutat subiecte ce țin de valorificarea mijloacelor financiare alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regionale și nivelul de implementare a proiectelor.

Astfel, pînă la data de 30 iunie curent, a fost valorificată suma de 17 342,56 mii lei în vederea implementării proiectelor de dezvoltare regională, inclusiv de către: ADR Nord - 1 802,75 mii lei;  ADR Centru - 5 374,70 mii lei; ADR Sud - 10 156,10 mii lei.

Suma totală a mijloacelor financiare ce urmau a fi valorificate pînă în luna iunie constituie 44 mln lei. Astfel, pînă în acest moment au fost valorificate doar 39,3% din suma planificată pentru a fi implementată  

Reprezentanții agențiilor au motivat valoarea redusă a utilizării mijloacelor financiare prin aprobarea tîrzie a Legii bugetului de stat pentru anul 2011, tergiversarea documentelor de licitații la Agenția Achiziții Publice, organizarea repetată pentru mai multe licitații din cauza neparticipării operatorilor economici și pe motivul organizării alegerilor locale.

În acest context, MDRC va solicita tuturor instituțiilor implicate în procesul de valorificare a mijloacelor fondului, mai multă responsabilitate și cutezanță.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței a fost comunicarea cu partenerii de dezvoltare regională și proiectele implementate în colaborare cu aceștia. În acest context, Svetlana Rogov, șef al Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor, a menționat mecanismul de coordonare a asistenței externe pentru dezvoltarea regională din Republica Moldova, principalele proiecte în derulare cu susținerea financiară a partenerilor externi și procesul de implementare a acestora. De asemenea, Svetlana Rogov a specificat că țara noastră reprezintă o prioritate înaltă pentru cele 12 țări noi membre ale UE Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovenia, Cipru, Ungaria, Slovacia, Malta, care sunt dispuse și care ne oferă asistență în dezvoltarea regională.

La ședință au mai participat managerii de proiect, contabilii și alți specialiști din agenții.

8 iulie 2011,

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor