Prima   -  Noutăți - Două noi proiecte de dezvoltare regională, finanțate din FNDR, în Regiunea de Dezvoltare Nord

Două noi proiecte de dezvoltare regională, finanțate din FNDR, în Regiunea de Dezvoltare Nord

27.04.2011   1683 accesări  

Membrii Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) au aprobat 7 noi proiecte de dezvoltare regională ce vor fi finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) în anul 2011, acestea fiind un supliment la alte 14 proiecte de dezvoltare regională aprobate de către Consiliul în luna septembrie 2010.

Proiectele au fost selectate din Documentul Unic de Program pentru anii 2010-2012, în dependență de prioritatea pe care se axează iar costul total al lor constituie 22 mln lei.  Întruniți într-o ședință ordinară, marți, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Mediului, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Administrațiilor Publice Locale, Sectorului privat și asociativ, membri ai CNCDR au discutat despre repartizarea mijloacelor financiare ale FNDR pe anul 2011, inclusiv pentru asigurarea activității Agențiilor de Dezvoltare Regională, implementarea pe parcursul anului 2011 a proiectelor aprobate prin decizia CNCDR, precum și implementarea altor proiecte de dezvoltare regională.

În cadrul dialogului s-a specificat necesitatea finanțării proiectelor ce se încadrează în reabilitarea infrastructurii fizice, diversificarea economiei și susținerea dezvoltării sectorului privat și îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice, priorități de finanțare în cadrul politicii de dezvoltare regională.

În urma implementării acestor proiecte va fi inaugurat Incubatorul de afaceri din comuna Larga, r. Briceni; va fi construit drumul de acces Dimitrova - Acui, va fi reabilitată zona de odihnă și agrement „Lacul Sărat" din or. Cahul; va fi modernizat un poligon de stocare a deșeurilor din or. Hîncești, precum și va fi stabilit un sistem al managementului integrat al deșeurilor menajere solide în regiunea de Nord a țării. Totodată, unul dintre aceste proiecte este și edificarea Centrului de Tineret și Sport din orașul Căușeni, precum și reparația capitală a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și a stațiilor de purificare din or. Cimișlia.

Tot în cadrul ședinței s-a discutat despre etapele de implementare a celor 14 proiecte de dezvoltare regional aprobate spre finanțare în 2010, precum și despre eficiența valorificării banilor. Astfel, Valentina Pleșca, directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională a MDRC, a menționat că la etapa actuală, în vederea implementării proiectelor de dezvoltare regională aprobate în anul 2010, au fost contractate lucrări în valoare de 72 mln lei, specificînd că riscul de nevalorificare a banilor nu există.