Prima   -  Noutăți - Directorul ADR Nord, în raioanele Sîngerei și Rîșcani

Directorul ADR Nord, în raioanele Sîngerei și Rîșcani

07.04.2011   1901 accesări  

La 6 aprilie a.c., Ion Bodrug, director ADR Nord, a efectuat vizite de informare în raioanele Sîngerei și Rîșcani, pentru a identifica idei de proiecte, a facilita colaborarea între APL I și APL II și a informa actorii regionali privind instrumentele financiare din cadrul IEVP, Parteneriatul Estic și fonduri ale altor Parteneri de Dezvoltare precum Guvernele statelor UE, instituțiile ONU și alte oportunități investiționale în RM.

Reprezentanții societății civile au salutat inițiativa ADR Nord de a face un turneu de informare înainte de Apelul Propunerilor de Proiecte, și ca vor avea posibilitatea de a participa la un program de training organizat în cadrul proiectului GIZ „Dezvoltarea Capacității pentru Dezvoltare Regională și Cooperare Transfrontaliera în Republica Moldova”.

O abordare activă în cadrul discuțiilor a manifestat dl Cernăuțeanu Leonid, primarul s. Coșcodeni, r-nul Sîngerei, care a menționat că a elaborat multe proiecte care le-ar putea aplica la următorul Apel al Propunerilor de Proiecte doar că au un impact mai puțin regional.

În acest context Dl Ion Bodrug informat că România a decis să acorde un sprijin financiar nerambursabil pentru R. Moldova, derulabil în 4 ani - 2010-1013, iar banii urmează să fie alocați în patru tranșe anuale a câte 25 mln euro, astfel aceasta ar fi o oportunitate destul de importantă pentru RDN.

Președintele CR Rîșcani a anunțat că este la ultima etapă de negocieri cu o companie din or. Constanța, România, unde a fost discutată o posibilă conectare a raioanelor Soroca, Rîșcani, Drochia, Sîngerei, Telenești, Florești la apeductul Soroca-Bălți, din sursele BERD. Astfel populația ar avea acces la surse de apă potabilă de calitate.

Menționăm că Agenția de Dezvoltare Regională Nord a inițiat o serie de întîlniri săptămînale, de documentare și informare în Regiunea Nord, cu președinții de raioane, șefii direcțiilor Consiliului raional precum și reprezentanții ONG-lor active din teritoriu, în perioada 5-15 aprilie 2011.

Pe parcursul săptămînii curente urmează o serie de deplasări în alte raioane a regiunii.