Prima   -  Noutăți - Accesarea fondurilor UE pentru dezvoltarea regională ”“ o perspectivă pentru Republica Moldova

Accesarea fondurilor UE pentru dezvoltarea regională ”“ o perspectivă pentru Republica Moldova

31.03.2011   2084 accesări  

Republica Moldova este unica țară din Parteneriatul Estic și din Comunitatea Statelor Independente (CSI) care se poate lăuda că a pus în practică politici de dezvoltare regională la nivelul UE, fără ca aceasta să fi fost condiționat. Anume progresele înregistrate fac ca RM să se diferențieze, oferindu-i oportunitatea de a se cupla la acest mecanism. Iată de ce autoritățile trebuie să purceadă neîntârziat la formularea unei poziții de țară pe domeniul dezvoltării regionale. Această poziție trebuie să fie adoptată oficial la nivelul tuturor structurilor guvernamentale implicate în procesul de negocieri în cadrul Grupului de lucru pe Cooperare sectorială pe Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

 Pentru a putea afirma că regiunile de dezvoltare existente în RM, așa cum au fost ele create - Nord, Sud, Centru, Chișinău, Găgăuzia, Transnistria - corespund nomenclatorului european, e nevoie de a elimina discrepanța între regiunile de culegere a datelor statistice trasate de Biroul Național de Statistică și limitele regiunilor de dezvoltare. Pentru aceasta, trebuie modificat eșantionul în profil teritorial astfel încât regiunile statistice să corespundă întocmai regiunilor de dezvoltare.

Acestea sunt principalele concluzii ale Grupului de lucru pe agricultură și dezvoltare regională al Convenției Naționale pentru Integrarea Europeană. Propunerile au fost prezentate azi, 30 martie 2011, ora 14:00, la o conferință de presă unde a participat și dl Ion Bodrug, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

Recomandările reprezintă produsul unei mese rotunde desfășurate tot la 30 martie, ora 10:00, la care au participat funcționari ai administrației publice centrale și locale, experți independenți. Astfel, poziția de țară unică pe domeniul dezvoltării regionale ar trebui să includă:

  • RM a depus eforturi considerabile pentru crearea unui cadrul instituțional și de politici în domeniul dezvoltării regionale similar celui existent în țările membre ale UE, chiar dacă aceasta nu a fost o condiție formulată explicit anterior;
  • RM este unica țară din cadrul Parteneriatului Estic care a constituit instituțiile și procedurile în domeniul politicii de dezvoltare regională după modelul statelor membre UE; 
  • Pentru consolidarea acestor realizări, este necesară dezvoltarea unor instrumente-pilot de coeziune teritorială, destinată țărilor din vecinătatea europeană care au avansat în implementarea unei politici regionale conforme cerințelor UE;
  • RM este interesată să cunoască opinia UE privind cerințele specifice și măsurabile în domeniul dezvoltării regionale care vor rezulta din textul Acordului de asociere, îndeplinirea cărora va însemna apropierea de standardele europene în acest domeniu și implicit de UE;
  • RM este interesată să identifice posibilitățile comune de îmbunătățire a calității statisticii regionale prin modelarea unui sistem de colectare a datelor statistice regionale identic sau cel puțin similar cu Nomenclatorul Unităților Teritoriale Statistice (NUTS), conform cerințelor Eurostat.

Proiectul „Convenția Națională pentru Integrarea Europeană" este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Asociația pentru Politică Externă și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup", cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul inițiativei este de a stimula dezbateri ample și de a formula recomandări pentru structurile  guvernamentale, cu participarea societății civile, în vederea adoptării și implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova. Proiecte similare și-au demonstrat deja eficiența în Republica Slovacă, Serbia și Bosnia și Herțegovina. Paralel, un asemenea proiect este desfășurat și în Ucraina.