Prima   -  Noutăți - Primele contracte semnate în cadrul Programului Operațional Comun Ro-Ua-Md 2007-2013 în Regiunea de Dezvoltare Nord

Primele contracte semnate în cadrul Programului Operațional Comun Ro-Ua-Md 2007-2013 în Regiunea de Dezvoltare Nord

28.03.2011   3066 accesări  

În cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 au fost semnate primele contracte de finanțare nerambursabilă.

În urma Deciziei Comitetului Comun de Monitorizare de a aloca suma de 7,6 mil. Euro pentru finanțarea unui număr de 62 de proiecte depuse în urma primului apel de propuneri de proiecte, în cadrul Priorității 3 "Cooperare de la om la om" a Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

În lista proiectelor finanțate se numără două proiecte din regiunea de nord a Republicii Moldova. Proiectul depus de către Consiliul Raional Soroca „Managementul performant și eficiența administrativă" și proiectul „Rețeaua transfrontalieră pentru agricultura ecologică", aplicat de către A.O. Cutezătorul din orașul Fălești.

Autoritatea Comună de Management, cu sprijinul Secretariatului Tehnic Comun, a inițiat procesul de contractare a acestor proiecte, care constă, în principal, în parcurgerea următoarelor etape: efectuarea de vizite în teren de precontractare la liderii de proiect de către experții STC, verificarea documentelor suport depuse de către solicitanți în etapa de contractare și pregătirea și semnarea contractelor.

Aceste proiecte implică parteneri, inclusiv lideri de proiect, din toate cele trei țări participante la Programul Ro-Ua-Md și au un impact transfrontalier evident. Beneficiarii proiectelor sunt fie instituții/organizații publice, inclusiv autorități locale, fie organizații private non-profit, de tipul organizațiilor non-guvernamentale.

Sunt proiecte soft, care sprijină o mai mare interacțiune între oamenii și comunitățile care trăiesc în regiunile de frontieră, prin diferite tipuri de activități: inițiative educaționale, sociale și culturale, programe de schimb, incluzând schimburi administrative, creșterea gradului de conștientizare, crearea de rețele/networking, transfer de bune practici etc.