Prima   -  Noutăți - Ambasadorul Cehiei în vizită în Regiunea de Dezvoltare Nord

Ambasadorul Cehiei în vizită în Regiunea de Dezvoltare Nord

24.03.2011   3821 accesări  

Astăzi, 24 martie 2011, Ambasadorul Cehiei Jaromir Kvapil a efectuat o vizită în Regiunea de Dezvoltare Nord, cu scopul de a susține regiunea în domeniu economic și în acest sens a petrecut împreună cu Dl Ion BODRUG, director ADR Nord și o conferința de presă în cadrul sediului Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

Dl Ion BODRUG, director ADR Nord a făcut o scurtă prezentare în cadrul întîlnirii, despre Regiunea Nord și a prezentat toate cele 7 proiecte de dezvoltare regională  implementate de către ADR Nord.

În cadrul dialogului dl Jaromir Kvapil a menționat că Republica Moldova este una din cele 5 țări ce beneficiază de suport financiar din partea Cehiei. De asemenea, el a mai adăugat că există posibilitatea finanțării unor granturi mici, oferite de Ambasadă și în acelașii timp sunt dispuși să ofere asistență tehnică Moldovei. 

Diplomatul a mai  menționat că Zona Economică Liberă din Bălți, unde se produc componente pentru mașini, inclusiv de marca BMW, ar putea servi drept o bună platformă și pentru industria constructoare de mașini din Cehia.
Ambasadorul Kvapil spune că Moldova trebuie să-și dezvolte și să investească în proiecte ce țin de obținerea energiei regenerabilă, deoarece, ca și Cehia, nu dispune de resurse energetice. La fel, ar trebui să dezvoltam turismul, inclusiv în regiunea de nord, a opinat ambasadorul.
Asistența Republicii Cehe pentru Moldova s-a cifrat în 2010 la circa 2 milioane de euro.

Menționăm că ADR Nord a elaborat și a depus 3 proiecte în cadrul programului Guvernului Republicii Cehia de asistență financiară Moldovei pentru anii 2011-2017, unde a fost selectat un proiect spre finanțare.