Prima   -  Noutăți - Inițierea relațiilor de colaborare cu Agenția de Dezvoltare a Cehiei

Inițierea relațiilor de colaborare cu Agenția de Dezvoltare a Cehiei

04.03.2011   3682 accesări  

Dl Ion BODRUG, director ADR Nord a avut o întîlnire în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu reprezentanții  Agenției de Dezvoltare din Republica Cehă unde s-au inițiat relații de colaborare pentru a identifica proiecte de dezvoltare regională, precum și pentru a dezvolta schimbul de experiență la nivel de agenții.

În cadrul întîlnirii au participat viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Veaceslav Guțuțui, directorul Direcției generale Dezvoltare Regională, Valentina Pleșca, șeful direcției relații internaționale și atragerea investițiilor, Svetlana Rogov, directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și Sud și Jan Cernik consultant în cadrul Agenției de Dezvoltare din Republica Cehă, agenție implementatoare a asistenței de dezvoltare a Cehiei și Daniela Dragalin, colaborator al  Ambasadei Republicii Cehe în RM, responsabilă de Proiecte de colaborare și dezvoltare.

În cadrul dialogului oaspeții au menționat că în perioada 2011-2017 Agenția pentru Dezvoltare prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei este dispusă să ofere asistență tehnică, precum și să finanțeze granturi pentru Agențiile de Dezvoltare Regională din țara noastră. De asemenea, ei au mai adăugat că există posibilitatea finanțării unor granturi mici, oferite de Ambasadă. 

Totodată, în cadrul dialogului oaspeții au specificat și prioritățile de finanțare pentru anii 2011 -2014, fiind nominalizate 3 sectoare: social, agricol și ecologic, precum și au comunicat proiectele inițiate în 2010 în țara noastră.

La finalul întrevederii cei prezenți la eveniment au convenit ca reprezentanții MDRC împreună cu directorii de agenții urmează să identifice proiecte în raioane sau localități, pentru ca în cadrul proiectului să fie sporite beneficiile sociale prin crearea unei case regionale de sortare, ambalare, depozitare și camere frigorifice și o solicitare de asistență tehnică în domeniul instruirilor colaboratorilor MDRC, ADR și membrilor Consiliilor Regionale de Dezvoltare.  

 Directorii ADR și-au exprimat interesul pentru o colaborare în scopul schimbului de experiență, în contextul în care Agențiile de Dezvoltare Regională sunt la un an de activitate, precum și au stabilit că vor examină oportunitățile identificării proiectelor conform priorităților enunțate pentru Moldova în colaborare cu autoritățile publice locale.

Menționăm că ADR Nord a elaborat și a depus 3 proiecte în cadrul programului Guvernului Republicii Cehia de asistență financiară Moldovei pentru anii 2011-2017, unde a fost selectat un proiect spre finanțare.