Prima   -  Noutăți - Provocări și realizări pentru ADR Nord

Provocări și realizări pentru ADR Nord

31.01.2011   1853 accesări  

În 28 Ianuarie, la Chișinău a fost organizată conferința cu genericul "Realizări și provocări în dezvoltarea regională în contextul cooperării internaționale" unde a fost prezentată evoluția dezvoltării regionale a țării. La acest eveniment a fost reprezentată și Agenția de Dezvoltare Regională în persoana dl. Ion Bodrug.

Conferința a întrunit reprezentați ai Guvernului, societății civile, mediului de afaceri, precum și ai autorităților publice locale din cadrul regiunilor, care au fost invitați să expună viziuni asupra dezvoltării regionale a Republicii Moldova și propuneri pentru a realiza o dezvoltare social-economică echilibrată și durabilă pe întreg teritoriul țării.

De asemenea, conferința a marcat încheierea Proiectului "Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională" (MDRD), care a asistat Guvernul pe parcursul anilor 2008-2010 în lansarea politicii de dezvoltare regională și dezvoltarea capacităților instituționale pentru implementarea acestei politici în Regiunile de Dezvoltare Centru, Sud și Nord. Proiectul a fost implementat de Consorțiumul format din Oxford Policy Management, Universitatea Birmingham (UK) și Institutul de Politici Publice (RM) cu susținerea financiară a Departamentului Guvernului  Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru Dezvoltare Internațională (DFID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională (SIDA).

În contextul implementării politicii de dezvoltare regionala, 56 de proiecte de dezvoltare regionala au fost selectate și aprobate pentru finanțare în perioada 2010-2012 din Fondul național pentru dezvoltare regională. Iar 14 proiecte de dezvoltare regională, au fost lansate la sfârșitul anului 2010, în suma de 110 milioane lei, cu finanțare din Fond, completat în anul 2010 cu circa 1,75 milioane de euro, oferiți sub forma de ajutor nerambursabil de Guvernul Marii Britanii.

La eveniment a fost prezent și premierul Vlad Filat, care a enunțat acțiunile Guvernului în domeniul dezvoltării regionale, pentru anii 2011-2014. Printre acestea, prim-ministrul a menționat perfecționarea cadrului normativ ce ține de dezvoltarea regionala și a mecanismului de finanțare a proiectelor regionale, precum și susținerea inițiativelor din regiuni și implementarea proiectelor prin diferite forme de parteneriat. Filat a menționat că schimbarea denumirii în Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor nu este întâmplătoare, ci arata că dezvoltarea regională este o prioritate.

În cadrul conferinței, Dl. Ion Bodrug, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord a înmânat dlui Martin Rimmer, directorul proiectului MDRD, broșura raportului anual de activitate pentu anul 2010 în care sunt prezentate progresele atinse și lecțiile învățate în procesul de dezvoltare regională și a venit cu un mesaj de recunoștință pentru suportul oferit atît financiar cît și pentru dezvoltarea capacităților pe parcursul activității agenției. A prezentat broșura rapotului anual și dlui Philipp Johannsen, director pe țară GIZ, un real partener de dezvoltare menționînd așteptările unei colaborări fructuoase.

Conferința a fost organizată de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.