Prima   -  Noutăți - ADR Nord a participat la atelierul de lucru privind analiza și elaborarea propunerilor de îmbunătățire a legislației în domeniul dezvoltării regionale

ADR Nord a participat la atelierul de lucru privind analiza și elaborarea propunerilor de îmbunătățire a legislației în domeniul dezvoltării regionale

21.01.2011   1341 accesări  

În data de  20 ianuarie 2011, la Chișinău s-a desfășurat ședința grupului consultativ de lucru pentru analiza și elaborarea propunerilor de îmbunătățire a legislației în domeniul Dezvoltării Regionale (DR).

La eveniment au participat reprezentanți ai ministerelor ce fac parte din Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Mediului), reprezentanții administrației publice locale, sectorului privat, societății civile, Agențiilor de Dezvoltare Regională, experți ai DFID și GTZ Moldova.

În mesajul de salut al ministrului MDRC, dl  Marcel Răducan a menționat că Legea Dezvoltării Regionale nu este perfectă, iar instituțiile interesate de acest domeniu sunt obligate să înlăture lacunele și precum că este important de a realiza un schimb de informații între instituțiile guvernamentale și nonguvernamentale interesate, astfel, fiind identificate soluțiile optime și este asigurată funcționalitatea și transparența în implementarea politicii de Dezvoltare Regională.

Membrii grupului de lucru s-au întrunit în ședință pentru a analiza și evidenția lacunele legislației în domeniu, efectuînd o analiză complexă și deliberînd recomandări.

Participanții la întrevedere au format două grupuri de lucru și au discutat pe marginea a 6 studii realizate de experții internaționali în cadrul proiectului „Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională" (MDRD). Domeniile cercetate au fost: (1)Politica și Obiectivele dezvoltării regionale; (2)Rolurile instituțiilor de dezvoltare regională și relațiile dintre ele; (3)Rolurile ministerelor și altor autorități administrative centrale în implementarea politicilor de dezvoltare regională; (4)Managementul DR și documentele relevante; (5)Procedura apelului de propuneri de proiecte de dezvoltare regională; (6)Finanțarea Dezvoltării Regionale.

Dl Bodrug Ion, director ADR Nord, a participat în cadrul grupului de discuții privind studiile cu privire la managementul și procesele de dezvoltare regională unde a propus eficientizarea comunicării dintre administrația publică locală și administrația publică centrală, printr-o instituție intermediară care ar facilita colaborarea și dialogul între acestea, astfel ADR Nord își propune ca obiectiv pentru anul 2011 să fie facilitatorul creării parteneriatelor și să colecteze propuneri din regiune care mai apoi să fie ajustate la strategiile de nivel național.

 La finalul ședinței membrii grupurilor au concluzionat că politica de dezvoltare regională promovată în Republica Moldova trebuie să se axeze pe latura dezvoltării economice  sau pentru a atrage investitorii este necesar să construim o infrastructură modernă în regiuni. De asemenea, Agențiile de Dezvoltare Regională trebuie să participe la crearea rețelei de ONG-uri care vor consulta părțile interesate la elaborarea propunerilor de proiect. Totodată, s-a discutat despre posibilitatea facilitării participării agenților economici și ONG-urile în calitate de aplicanți la propunerile de proiect.

La începutul lunii februarie membrii grupului consultativ urmează să se întrunească pentru a propune modificări în legislația în domeniul Dezvoltării Regionale.