Prima   -  Noutăți - Implementarea proiectelor în domeniul infrastructurii

Implementarea proiectelor în domeniul infrastructurii

29.07.2010   1723 accesări  

Specificul implementării proiectelor de dezvoltare regională în domeniul infrastructurii rutiere, aprovizionării cu apă și gestionării deșeurilor menajere solide a fost tema unui seminar organizat în data de 27 iulie curent cu suportul proiectului „Moldova: cooperare în dezvoltarea regională”, finanțat de DFID și Sida, și a consultantului internațional în domeniul infrastructurii John Clifton (Oxford Policy Management, UK). O deosebită atenție a fost atrasă achizițiilor publice pentru proiectele de infrastructură.

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale (MCDR), colaboratorii Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, consultanții MDRD și GTZ, precum și experți din acest domeniu.

Consultantul internațional John Clifton este un specialist în infrastructură european de prim rang. A activat în mai multe state din Africa, dar nu compară Republica Moldova cu acestea, deoarece țara noastră nu este în curs de dezvoltare, ca multe dintre statele africane. Moldova este un stat care trebuie privit într-un mod deosebit de celelalte.

În cadrul seminarului s-a menționat faptul că bugetul național nu poate acoperi cheltuielile necesare pentru schimbarea situației. Infrastructura țării necesită modificări fundamentale și aceste modificări se cer soluționate într-un ritm cât mai accelerat. Principalul punct de orientare îl reprezintă asistența donatorilor din străinătate. În acest scop, John Clifton a făcut o vizită la sediul ADR Nord, în cadrul căreia, împreună cu echipa agenției, s-au pus în evidență problemele ce țin de etapa implementării proiectelor  procedura achizițiilor publice împreună cu procesul monitorizării și evaluării proiectelor. S-au propus soluții pentru problemele evidențiate. Au fost planificate și alte vizite de lucru în cea mai apropiată perioadă.