Prima   -  Noutăți - Memorandum privind dezvoltarea regională, semnat de Republica Moldova și Marea Britanie

Memorandum privind dezvoltarea regională, semnat de Republica Moldova și Marea Britanie

29.07.2010   1861 accesări  

În conformitate cu Memorandumul de înțelegere dintre Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (DFID) și Guvernul Republicii Moldova privind suportul bugetar pentru dezvoltarea regională, Guvernul Marii Britanii va oferi Republicii Moldova până la 1,5 milioane de lire sterline (aproximativ 1,75 milioane de euro), care vor fi direcționate către Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) pentru susținerea proiectelor din prima rundă de selectare a propunerilor de proiecte, inițiată în mai 2010 de către cele trei agenții de dezvoltare regională.  

Proiectele selectate vor acoperi domenii de importanță majoră pentru dezvoltarea comunităților sărace, așa ca reabilitarea infrastructurii fizice, susținerea dezvoltării businessului privat și a sectorului economic, precum și creșterea potențialului turistic și cel ce ține de protecția mediului înconjurător.

În declarația rostită după ceremonia de semnare, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, E.S. Keith Shannon, a precizat că suportul direct la buget complementează programul de cooperare tehnică al DFID în domeniul dezvoltării regionale, implementat în comun cu Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională (Sida). Programul, cu valoarea totală de 2.9 milioane de lire sterline (aproximativ 3.4 milioane de euro) a fost lansat în mai 2008, cu scopul de a oferi asistență Guvernului Republicii Moldova în crearea unui cadrul instituțional în domeniul dezvoltării regionale, similar cu cel din multe state ale Uniunii Europene.

„Asistența oferită de DFID în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova vine să asiste Guvernul Republicii Moldova în elaborarea și implementarea politicilor inovative în domeniul dezvoltării regionale și are drept scop promovarea creșterii economice și reducerea sărăciei și a inegalității în Republica Moldova, în conformitate cu cele mai bune practici europene”, a spus prim-ministrul, menționând importanța susținerii dezvoltării regionale, ținând cont de faptul că Republica Moldova este o țară unde 70% din populația cu venituri scăzute locuiește în regiunile rurale.

Prim-ministrul Vlad Filat a mulțumit Guvernului Marii Britanii și personal ambasadorului britanic la Chișinău, precum și partenerilor de dezvoltate pentru sprijinul acordat și a dat asigurări că Guvernul Republicii Moldova va continua realizarea angajamentelor asumate în contextul înțelegerilor privind dezvoltarea regională. Printre principalele realizări în acest domeniu, premierul a menționat crearea Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare și Agențiilor de Dezvoltare Regională în trei regiuni prioritare (Nord  Bălți, Centru  Ialoveni și Sud – Cimișlia), aprobarea, în martie 2010, a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a strategiilor de dezvoltare regionale pentru fiecare regiune: Nord, Centru și Sud.

Premierul a menționat și faptul că Guvernul, în parteneriat cu autoritățile locale, societatea civilă și sectorul privat, a identificat prioritățile de dezvoltare regională din fiecare regiune, printre care se numără reabilitarea infrastructurii fizice, dezvoltarea sectorului privat și a pieții forței de muncă, protecția mediului și atractivitatea turistică. „În acest sens, a fost creat FNDR, ca și mecanism eficient pentru finanțarea dezvoltării regionale atât din propriile resurse, cât și din asistența oferită de către partenerii de dezvoltare”, a spus prim-ministrul, precizând că, pentru anul 2010, Guvernul a alocat din bugetul de stat 135 de milioane de lei pentru FNDR.

În luna mai 2010, Guvernul a lansat, prin Agențiile de Dezvoltare Regională, concursul de selectare a proiectelor prioritare, care urmează sa fie finanțate din FNDR. Din cele 135 de proiecte depuse, au fost înaintate spre aprobare către Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale 89 de proiecte. Astfel, din cele 89 de proiecte, care urmează să fie finanțate din FNDR: 45 sunt adresate reabilitării infrastructurii, 13 țin de susținerea sectorului privat și 31  pentru îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice.

Prim-ministrul Vlad Filat a ținut să aducă mulțumiri atât Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru asistența oferită în procesul de dezvoltare regională, cât și partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit, menționând, în mod special, Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională, Comisia Europeană, Agenția Guvernului Republicii Federale Germane pentru Dezvoltare Internațională, Guvernele Estoniei și Poloniei.