Prima   -  Noutăți - A fost semnată Declarația cu privire la stabilirea dialogului în domeniul politicii regionale între Republica Moldova și Comisia Europeană

A fost semnată Declarația cu privire la stabilirea dialogului în domeniul politicii regionale între Republica Moldova și Comisia Europeană

22.07.2010   1599 accesări  

A fost semnată Declarația cu privire la stabilirea dialogului în domeniul politicii regionale între Republica Moldova și Comisia Europeană.

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că dezvoltarea regională reprezintă o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova. „Suntem conștienți de faptul că doar în rezultatul unei dezvoltări echilibrate la nivel de comunitate vom reuși să avem o țară prosperă, o țară care răspunde așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat premierul.

La rândul său, ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, a mulțumit comisarului Johannes Hahn, E.S. Dirk Schuebel, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, și membrilor delegației pentru vizita efectuată. Ministrul Marcel Răducan a comunicat care sunt obiectivele în activitatea ministerului, acțiunile concrete efectuate în domeniul dezvoltării regionale și și-a expus intențiile de viitor în vederea colaborării, în acest sens, cu Uniunea Europeană.

Ministru Marcel Răducan i-a informat pe oficialii europeni despre demararea proiectului „Moldova: cooperare în dezvoltarea regională”, menționând și cele mai relevante acțiuni întreprinse în acest sens. De asemenea, ministrul a confirmat faptul că țara noastră este gata să preia experiențele Uniunii Europene în rezolvarea unor probleme ce țin de domeniul dezvoltării regionale.

Pe parcursul întrevederii, membrii delegației UE au mai luat cunoștință cu progresul realizat în domeniul dezvoltării regionale și anume înființarea Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, implementarea în acest sens a cadrului legal, regulator și strategic al dezvoltării regionale, cadrului instituțional și financiar și au avut posibilitatea să cunoască rezultatele primului apel de propuneri de proiecte de dezvoltare regională, lansat de MCDR în luna mai curent.

Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională, a specificat că politica regională este importantă în Uniunea Europeană, dat fiind faptul că este unul din factorii-cheie ai stabilității și prosperării Uniunii Europene. Oficialul european a mai afirmat că dezvoltarea regională este declanșatorul care contribuie la dezvoltarea societății. Oficialul european a reiterat că Uniunea Europeană este dispusă să colaboreze cu Republica Moldova în domeniul dezvoltării regionale. „Vom continua să acordăm sprijin Republicii Moldova, dezvoltarea regională constituind un domeniu-cheie în avansarea țării dvs.”, a subliniat oficialul european.