Prima   -  Noutăți - Parteneriat de colaborare între Republica Moldova și Polonia

Parteneriat de colaborare între Republica Moldova și Polonia

30.06.2010   1541 accesări  

Marți, 29 iunie curent, reprezentanți ai Ambasadei Poloniei la Chișinău și ai Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale s-au întâlnit în cadrul seminarului „Experiența Poloniei în domeniul dezvoltării regionale  asistență acordată în cadrul programului Small Grants”, pentru a stabili acțiunile prioritare de colaborare în domeniul dezvoltării regionale.

La întrunire au participat Marcin Nosal, Kryzstof Bielaj, consilieri ai Ambasadei Republicii Polone la Chișinău, Valentina Pleșca, directorul Direcției generale dezvoltare regională a Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, membrii administrației UTA Găgăuzia, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. În cadrul evenimentului s-a confirmat disponibilitatea Guvernul Poloniei de a finanța 10 din cele mai prioritare proiecte de dezvoltare a localităților din țara noastră.

Conform priorităților, proiectele vor viza reabilitarea infrastructurii, susținerii bussinesului mic și mijlociu și îmbunătățirii factorilor de mediu și atractivității turistice și vor parcurge două etape: prima fază, cea de selecție, în cadrul căreia vor fi selectate cele mai importante propuneri, după care vor fi traduse în limba poloneză și ulterior transmise Ministerului Afacerilor Externe din Polonia pentru a fi analizate și aprobate. Aceste propuneri de proiecte vor fi implementate începând cu anul 2011.

Pentru a beneficia de finanțarea unui proiect, este necesar să fie depuse la ambasadă dosarele proiectelor de dezvoltare până în luna noiembrie anul 2010. Persoanele fizice, în calitate de parteneri, să aibă un cazier juridic exemplar.

Directorul ADR Nord a adăugat că este important ca celelalte ambasade din Republica Moldova să urmeze exemplul inițiării unor astfel de întâlniri și ateliere de lucru cu actorii de dezvoltare regională în vederea susținerii parteneriatelor, dat fiind faptul că Uniunea Europeană este cointeresată în reducerea disparităților și armonizarea economică și socială a regiunilor Europei.