Prima   -  Noutăți - ADR Nord examinează posibilitatea implementării unui sistem informatic geografic

ADR Nord examinează posibilitatea implementării unui sistem informatic geografic

17.06.2010   1549 accesări  

În data de 15 iunie 2010, la sediul Agenția de Dezvoltare Regională Nord, firma Trimetrica a prezentat un sistem informatic geografic. În perspectivă, sistemul poate fi util pentru proiectele de dezvoltare regională.

Din prezentare s-au dovedit a fi interesante pentru dezvoltarea regională următoarele aspecte:

  • Multe dintre aspectele administrării publice sau private implică date geospațiale, pentru care sistemele informatice asigură mijloace evoluate de gestionare.
  • Informațiile geospațiale asigură deciziilor o perspectivă mai largă, facilitând totodată coordonarea la nivelul comunității sau al unității administrative (localitate, raion, regiune, întreprindere, instituție).
  • Sistemele informatice geografice constituie abordarea modernă pentru îmbunătățirea continuă a serviciilor și deciziilor și trebuie cunoscute, pentru a face față tendințelor actuale de globalizare și eforturilor de integrare europeană.
  • Abilitatea de a gestiona, corela, modela, prezice și disemina informație geografică face din sistem o unealtă de analiză prin excelență.
  • Sistemul informatic geografic poate fi folosit pentru facilitarea funcțiilor de planificare.
  • Schimbul de date cu alte agenții (interdepartamental).
  • Ajutor în realizarea studiilor tehnice.

Directorul general al firmei „Trimetrica”, Eugeniu Hristev, și directorul de dezvoltare Eugen Cepoi, au oferit explicații și au prezentat exemple privind sistemele informatice geografice. La întrunire au participat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și Serghei Culibaba, șeful Secției atragere și gestionare a investițiilor, Primăria mun. Bălți.