Prima   -  Noutăți - Vizită de studiu în Letonia

Vizită de studiu în Letonia

28.05.2010   1453 accesări  

În scopul preluării experienței letone în procesul de integrare europeană și aplicarea de către organizațiile neguvernamentale a metodelor de lucru cu cetățenii în promovarea ideii de integrare europeană a Republicii Moldova, echipa Centrului „Pro Europa” Bălți implementează proiectul „Schimb de experiență europeană Letonia-Moldova”, finanțat de Fundația Soros Moldova în cadrul Programului Est-Est.

În perioada 9-15 mai a.c., un grup din șapte reprezentanți ai societății civile din nordul țării (lideri ONG, reprezentanți mass-media și instituții publice) au realizat o vizită de studiu în Letonia, în cadrul căreia au fost familiarizați cu experiența letonă realizată în procesul de pre-aderare și aderare a țării la Uniunea Europeană. Proiectul se realizează în parteneriat cu o asociație din Riga.

Astfel, au fost vizitate mai multe instituții și organizații relevante, precum Casa Europeană, Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei, Agenția de Dezvoltare Regională, AO „Mișcarea Europeană” etc., ce activează în direcția informării cetățenilor despre UE și procesele ce au loc în diverse domenii de dezvoltare a construcției europene.

O vizită productivă s-a produs la oficiul central al Agenției de Dezvoltare Regională din Riga. Această instituție a fost creată acum 10 ani și dispune de o bogată experiență în promovarea politicilor regionale la nivel de țară, prestarea serviciilor pentru aplicanți și implementarea proiectelor la nivel regional. La ședință a participat și reprezentantul Fundației Soros din Letonia, care a apreciat la cel mai înalt nivel organizarea discuției, calitatea prezentărilor despre experiența acumulată și a schimbului informațional între echipele din Letonia și Moldova.

În acest context, trebuie de menționat un aspect important precum preluarea unor modele și metode aplicate de staff-ul ADR leton în analiza rezultatelor și indicatorilor de performanță atinși. Este extrem de importantă această experiență, ținând cont de faptul că dezvoltarea regională ca proces în Republica Moldova este la început de cale. Directorul ADR din Letonia și directorul ADR Nord au realizat un schimb de informații privind posibilitățile de colaborare instituțională ulterioară.