Prima   -  Noutăți - Autoritățile publice locale și ONG-urile au fost instruite în formularea proiectelor de dezvoltare regională

Autoritățile publice locale și ONG-urile au fost instruite în formularea proiectelor de dezvoltare regională

23.05.2010   1281 accesări  

Peste 1000 de persoane de reprezentanți ai autorităților publice locale și ai societății civile locale au participat, în perioada 14-21 mai curent, la seminarele organizate de Agențiile de Dezvoltare Regională din regiunile nord, centru și sud, unde au fost prezentate oportunitățile de finanțare a proiectelor de dezvoltare regională din Fondul național pentru dezvoltare regională.

Cele 15 seminare desfășurate în orașele Republicii Moldova au fost destinate organelor APL de nivelurile I și II, precum și ONG-urilor din 32 de raioane, care pot depune proiecte de dezvoltare regională în perioada 10 mai – 10 iunie 2010. Proiectele vor fi finanțate din Fondul național pentru dezvoltare regională, în valoare de 135,4 mln. lei pentru anul 2010. Autoritățile publice locale sunt invitate să depună proiecte de dezvoltare regională care corespund obiectivelor de reabilitare a infrastructurii fizice, susținere a dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale, precum și de îmbunătățire a factorilor de mediu și a atractivității turistice. Proiectele pot fi depuse de autoritățile publice locale de nivelurile I și II variind între 250 mii lei și 100 de milioane de lei, în funcție de domeniu și activitățile preconizate.

Veaceslav Guțuțui, viceministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, a menționat că în procesul de depunere a propunerilor de proiecte sunt încurajate parteneriatele cu implicarea mai multor autorități publice locale și a asociațiilor obștești. Totodată, viceministrul a precizat importanța completării formularului de aplicare în corespundere cu condițiile formulate în Instrucțiunea pentru utilizatori. Pentru anul 2010 vor fi susținute proiectele care au un grad avansat de pregătire și dispun de toate documentele tehnico-economice și de proiectare necesare demarării acestora.

Potrivit apelului lansat de Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, autoritățile publice locale pot să solicite finanțarea proiectelor care au impact regional și contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii. Până în data de 10 iunie, primăriile și consiliile locale pot aplica proiecte de dezvoltare regională, care vor fi evaluate de Consiliile regionale pentru dezvoltare, decizia finală urmând să fie luată de Consiliul Național pentru Coordonare a Dezvoltării Regionale. Lista proiectele prioritare pentru 2010-2012 va fi inclusă în Documentul Unic de Program și publicată în Monitorul Oficial.

* * *

Pentru detalii contactați:

  • Diana Nastas, responsabil de comunicare, Direcția generală dezvoltare regională
  • tel.: (022) 20-45-43
  • e-mail: comunicaremcdr@gmail.com