Prima   -  Noutăți - La Chișinău a avut loc un seminar de instruire inițială privind consolidarea capacității instituționale pentru implementarea politicii de dezvoltare regională

La Chișinău a avut loc un seminar de instruire inițială privind consolidarea capacității instituționale pentru implementarea politicii de dezvoltare regională

01.03.2010   1072 accesări  

În cuvântul de deschidere a seminarului, Marcel Răducan, ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, a menționat că aceasta este prima întâlnire din ciclul de întruniri din acest an care va permite crearea capacităților suficiente pentru a implementa cu succes proiectele și programele de dezvoltare regională.

Ministrul a subliniat că promovarea unei politici consecvente în dome­niul dezvoltării regionale în Republica Moldova re­prezintă o cerință actuală a timpului și este orientată spre consolidarea cursului țării pe calea dezvoltării durabile, integrarea în structurile europene și in­tensificarea proceselor de colaborare internațională în domeniul dezvoltării regionale. Succesul implementării politicilor în domeniu depinde de fiecare în parte, a declarat ministrul Răducan.

Scopul seminarului a constat în familiarizarea audienților cu procesul de dezvoltare a cadrului instituțional și legal, planificarea strategică și finanțarea dezvoltării regionale. Tematica instruirilor a fost axată pe conceptul de planificare strategică a dezvoltării regionale atât la nivel național, cât și regional, managementul ciclului de proiecte, precum și oportunitățile de finanțare pentru programele de cooperare transfrontalieră.

Participanții la eveniment au concluzionat că reușita dezvoltării regionale presupune atât mobilizarea autorităților administrației publice centrale și locale, cât și a agențiilor de dezvoltare regională într-o activitate orientată spre planificarea și realizarea unei dezvoltări social-economice teritoriale echilibrate, în special spre suportul acordat zonelor defavorizate.