Prima   -  Noutăți - ADR Nord a inițiat elaborarea cererilor complete de finanțare pentru implementarea a două proiecte de alimentare cu apă în raioanele Florești și Soroca

ADR Nord a inițiat elaborarea cererilor complete de finanțare pentru implementarea a două proiecte de alimentare cu apă în raioanele Florești și Soroca

21.02.2024   805 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și autorități locale din raioanele Florești și Soroca au inițiat elaborarea cererilor complete de finanțare pentru implementarea a două proiecte de alimentare cu apă, urmând ca acestea să fie incluse în Documentul Unic de Program (2022-2024). Miercuri, 21 februarie, beneficiarii proiectului au participat la primele ședințe.

Participanții la cele două ședințe au analizat situația actuală în sectorul alimentare cu apă din raioanele Florești și Soroca și au abordat un șir de soluții tehnice pentru elaborarea cererii complete de finanțare, conform regulamentului concursului la care au fost depuse dosarele proiectelor.

În cadrul ședințelor, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a menționat că noile proiecte vor contribui la îndeplinirea unui obiectiv prioritar la nivel de țară, și anume de a aduce apa potabilă în cât mai multe case. Totodată, șefa ADR Nord a îndemnat autoritățile locale să depună proiecte în cadrul concursurilor de proiecte, astfel încât să fie asigurat accesul la apă potabilă pentru cât mai multe localități.

În raionul Florești, noul proiect prevede crearea accesului la apă potabilă pentru circa 4.400 de cetățeni, 21 de instituții publice și 38 de agenți economici din satele Temeleuți, Văscăuți, Coșernița, Cernița, prin construirea unei aducții cu o lungime de circa 15 km. Noua aducție urmează să fie conectată la apeductul existent Zăluceni – Târgul Vertiujeni – Vertiujeni, construit în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat anterior de ADR Nord în 11 localități din raionul Florești, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și cu suportul Guvernului Elveției.

În raionul Soroca, noul proiect prevede construcția rețelelor interne de distribuție a apei potabile în șapte sate: comuna Vasilcău (s. Inundeni, s. Ruslanovca), com. Vărăncău (s. Slobozia-Vărăncău, s. Slobozia-Cremene), com. Volovița (s. Alexandru cel Bun), s. Racovăț, precum și la Tabăra de odihnă „La Dumbravă”. Printre beneficiarii finali ai proiectului se numără 10 mii de cetățeni, 25 de instituții publice și 45 de agenți economici. De asemenea, proiectul mai are în vedere crearea unui operator regional pentru gestionarea sistemului de alimentare cu apă în cele șapte localități. Realizarea noului proiect va marca finalizarea proiectului „Apa  necesitate primordială pentru o viață calitativă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat anterior de ADR Nord în raionul Soroca, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Dosarele proiectelor „Construcția aducției de apă pentru satele Temeleuți, Văscăuți, Coșernița, Cernița, raionul Florești, prin conectare la apeductul existent Zăluceni  Târgul Vertiujeni  Vertiujeni, raionul Florești” și „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în șapte localități din raionul Soroca: Alexandru cel Bun, Slobozia-Cremene, Racovăț, Vasilcău, Slobozia-Vărăncău, Inundeni, Ruslanovca” au fost depuse la Concursul (apel pe listă) pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare regională în domeniul „Aprovizionare cu apă și sanitație", pentru finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, ediția noiembrie 2023.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase