Prima   -  Noutăți - ADR Nord a inițiat elaborarea cererii complete de finanțare pentru implementarea unui proiect de extindere a apeductului Soroca-Bălți-Sângerei

ADR Nord a inițiat elaborarea cererii complete de finanțare pentru implementarea unui proiect de extindere a apeductului Soroca-Bălți-Sângerei

16.02.2024   797 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și autorități locale din raionul Sângerei au inițiat elaborarea cererii complete de finanțare pentru implementarea proiectului „Extinderea apeductului magistral pentru opt comune, raionul Sângerei, din conducta Soroca-Bălți-Sângerei”, care urmează să fie inclus în Documentul Unic de Program (2022-2024). Vineri, 16 februarie, beneficiarii proiectului au participat la prima ședință.

Participanții la întrunire au analizat situația actuală în sectorul alimentare cu apă și canalizare din raionul Sângerei și au abordat un șir de soluții tehnice pentru elaborarea cererii complete de finanțare, conform regulamentului concursului la care a fost depus dosarul proiectului.

În cadrul întrunirii, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a menționat că noul proiect este o continuare firească a proiectelor de alimentare cu apă implementate anterior în raionul Sângerei. Totodată, șefa ADR Nord a îndemnat autoritățile locale prezente la întrunire să depună proiecte în cadrul apelurilor de proiecte, inclusiv în cadrul Programului Național „Satul European”, astfel încât să fie asigurat accesul la apă potabilă pentru cât mai multe localități din raionul Sângerei.

Implementarea noului proiect va crea condițiile necesare ca apeductul magistral construit anterior, cu o lungime de 32,79 km, să fie pus în funcțiune în 10 localități din raionul Sângerei, iar extinderea apeductului pe o distanță de 42,34 km va permite asigurarea accesului la apă potabilă pentru alte opt localități din raion. Astfel, se planifică executarea lucrărilor de construcție-montaj pentru extinderea apeductului pe două direcții: (1) direcția Rădoaia-Izvoare-Drăgănești-Cotiujenii Mici, unde se planifică construcția rețelelor exterioare de alimentare cu apă, construcția unei stații de pompare a apei, construcția rețelelor electrice și lucrări de amenajare a teritoriului și (2) direcția Sângerei-Grigorăuca-Copăceni-Prepelița, unde se planifică construcția rețelelor exterioare de alimentare cu apă și lucrări de amenajare a teritoriului.

Proiectul mai prevede un șir de activități de informare și de sensibilizare a circa 60 de mii de cetățeni din 18 localități a raionului Sângerei privind gestionarea eficientă a apei potabile, precum și dezvoltarea capacităților operatorului de servicii regional de alimentare cu apă și canalizare.

În perioada post-implementare, acest proiect poate fi extins pe o arie geografică mai vastă, incluzând noi localități beneficiare din raionul Sângerei și asigurând accesul la apă potabilă pentru un număr mai mare de cetățeni. De asemenea, extinderea apeductului creează oportunități de conectare la aceleași surse de apă potabilă a populației din raionul Telenești (Regiunea de Dezvoltare Centru), unde situația de aprovizionare cu apă este mai gravă decât în raionul Sângerei.

Dosarul proiectului „Extinderea apeductului magistral pentru opt comune, raionul Sângerei, din conducta Soroca-Bălți-Sângerei” a fost depus la Concursul (apel pe listă) pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare regională în domeniul „Aprovizionare cu apă și sanitație”, pentru finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, ediția noiembrie 2023.

Proiecte de alimentare cu apă implementate anterior în raionul Sângerei

În perioada 2012-2013, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), a fost implementat proiectul „Finalizarea construcției apeductului magistral Bălți-Sângerei cu ramificații comunitare”, etapa I, în cadrul căruia a fost construit un apeduct magistral pe segmentul Biruința  Heciul Nou, raionul Sângerei.

În perioada 2014-2015, din sursele Fondului Ecologic Național, a fost implementat un alt proiect (etapa II), în cadrul căruia a fost construit un nou segment de apeduct magistral pe segmentul Heciul Nou  Sângereii Noi, raionul Sângerei.

În perioada 2017-2020, din sursele FNDR, a fost implementat proiectul „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III, și stația de tratare”. În cadrul acestui proiect a fost extins apeductul construit în etapa II, de lângă comuna Sângereii Noi până în orașul Sângerei, precum și o ramură de apeduct până în comuna Bilicenii Vechi.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase