Prima   -  Noutăți - În raionul Soroca a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului ce va alimenta cu apă potabilă șase localități și o tabără de odihnă

În raionul Soroca a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului ce va alimenta cu apă potabilă șase localități și o tabără de odihnă

15.12.2023   1426 accesări  

Apa potabilă din râul Nistru a ajuns în satele Volovița, Alexandru cel Bun, Vasilcău, Racovăț, Slobozia-Cremene, Slobozia-Vărăncău și la tabăra de odihnă „La Dumbravă” din raionul Soroca. Beneficiarii noului sistem de alimentare cu apă sunt peste 20.200 de locuitori din cele șase localități și 1.500 de copii care frecventează tabăra de odihnă.

Lucrările de construcție-montaj pentru conectarea celor șase localități rurale și a taberei de odihnă la apeductul magistral Soroca-Bălți au fost executate în cadrul unui proiect de dezvoltare regională implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

Vineri, 15 decembrie, a avut loc evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului. Autorități locale, reprezentanți ai ADR Nord și responsabili de construcția și montarea sistemului de apeduct s-au întrunit în cadrul unei ședințe în incinta Consiliului Raional Soroca, unde au semnat actele de recepție a noului sistem de alimentare cu apă.

Maria Prisacari, director ADR Nord, a subliniat importanța acestui proiect vital pentru cele șase sate din raionul Soroca. „În Programul Operațional Regional Nord pentru perioada 2022-2024, extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de apă este o direcție prioritară prin care ne propunem să sporim coeziunea teritorială”, susține șefa ADR Nord.

În cadrul proiectului au fost efectuate lucrări de construcție-montaj a unui apeduct magistral cu o lungime de 30,5 km. De asemenea, au fost montate 6 rezervoare de apă potabilă, după cum urmează: Volovița  2 rezervoare de 50 metri cubi fiecare; Vasilcău – 2 rezervoare de 100 metri cubi fiecare; Slobozia-Cremene  2 rezervoare de 50 metri cubi fiecare. Totodată, au fost montate 9 castele de apă, după cum urmează: Volovița – 2 castele de apă de 25 metri cubi fiecare; Alexandru cel Bun – 1 castel de apă de 50 metri cubi; Racovăț – 3 castele de apă de 160 metri cubi fiecare și 1 castel de apă de 50 metri cubi; Slobozia-Vărăncău – 2 castele de apă de 25 metri cubi fiecare.

Valoarea totală a proiectului „Apa  necesitate primordială pentru o viață calitativă în Regiunea de Dezvoltare Nord” constituie 32,82 mil. lei, din care 29,27 mil. lei  alocate din FNDRL. Consiliul Raional Soroca a contribuit cu 3,55 mil. lei.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase