Prima   -  Noutăți - La Soroca a fost inițiată recepția la terminarea lucrărilor de renovare a Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat”

La Soroca a fost inițiată recepția la terminarea lucrărilor de renovare a Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat”

11.10.2023   1398 accesări  

Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din municipiul Soroca s-a schimbat la față, devenind mai atractiv grație unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Lucrările de reabilitare a muzeului au fost executate în perioada iulie 2022 – septembrie 2023.

Marți, 10 octombrie 2023, la Soroca a fost inițiată recepția la terminarea lucrărilor de renovare și modernizare a instituției muzeale. La eveniment au participat Ion Babici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Igor Malai, șef Direcție politici de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Maria Prisacari, director ADR Nord, specialiști ADR Nord, reprezentanți ai Consiliului raional Soroca și ai mai multor instituții abilitate, precum și managerii companiei care a executat lucrările de renovare.

Participanții la eveniment au inspectat edificiul renovat al muzeului pentru a verifica volumul lucrărilor executate și calitatea acestora. În următoarea perioadă, antreprenorul urmează să ia în considerare observațiile documentate de către membrii comisiei de recepție.

În cadrul evenimentului, reprezentantul MIDR, Igor Malai, a menționat că patrimoniul cultural și dezvoltarea destinațiilor turistice în regiuni necesită susținere continuă din partea statului. „Activăm pe un vast teren, nu doar proiectele de apă și canalizare ne caracterizează activitatea. Fără proiecte de turism, prin care să promovăm cultura noastră, este greu de imaginat viața contemporană. Mai mult ca atât, proiectele de turism aduc faimă atât republicii, cât și localităților care beneficiază de astfel de proiecte”, a relevat funcționarul MIDR.

La rândul său, șefa ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat importanța acestui proiect pentru locuitorii și oaspeții municipiului Soroca. „Acesta este al doilea proiect de reabilitare și modernizare a unui muzeu din nordul Republicii Moldova finanțat din surse financiare naționale. În luna mai curent, am implementat un proiect similar și la Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți. Să susținem cultura și turismul, pentru că aceste valori ne caracterizează într-o măsură foarte mare”, a menționat șefa ADR Nord.

La Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” a fost schimbat acoperișul, au fost zugrăviți pereții interiori și exteriori și restaurate geamurile clădirii istorice. De asemenea, s-a construit o sală multifuncțională, o galerie pentru exponate și au fost amenajate spațiile aferente. În interiorul instituției au fost instalate 50 de vitrine expoziționale, în valoare de 960 mii lei, care să faciliteze și să facă mai atractivă activitatea muzeului.

Costul total al proiectului constituie 8,2 mil. lei, din care 7,4 mil. lei – alocate din FNDRL și 821.104 lei – cofinanțarea CR Soroca.

Proiectul „Valorificarea patrimoniului istorico-cultural al Regiunii de Dezvoltare Nord prin reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Soroca” a fost depus de Consiliul Raional Soroca în cadrul Apelului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase