Prima   -  Noutăți - Evaluarea durabilității și impactului proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Râșcani”, implementat la Costești

Evaluarea durabilității și impactului proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Râșcani”, implementat la Costești

02.10.2023   688 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord evaluează durabilitatea și impactul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Râșcani”, implementat în perioada 2011-2017 din sursele Guvernului German prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

Vineri, 29 septembrie 2023, specialiștii în monitorizare și evaluare din cadrul ADR Nord au efectuat o vizită de monitorizare post-implementare la ÎMDP „Apă-Canal Costești”.

Scopul vizitei a fost evaluarea eficacității acțiunilor întreprinse în cadrul proiectului, progresul realizat în raport cu obiectivele stabilite, impactul proiectului asupra comunității și gradul de satisfacție a cetățenilor privind calitatea serviciilor prestate de către ÎMDP „Apă-Canal Costești”.

În cadrul ședinței de lucru desfășurate cu participarea specialiștilor ADR Nord și reprezentanții ÎMDP „Apă-Canal Costești” s-a discutat despre rezultatele proiectului, despre pașii întreprinși pentru menținerea durabilității proiectului, despre impactul și efectele globale asupra comunității.

Participanții la întrunire au vizitat obiectivele create în cadrul proiectului, pentru a evalua starea acestora, gradul de funcționalitate etc.

Specialiștii ADR Nord au formulat un șir de recomandări care au fost incluse într-un proces-verbal ce va fi expediat beneficiarilor. Mai multe detalii despre perioada de implementare și post-implementare se vor regăsi într-un raport de evaluare elaborat de către specialiștii ADR Nord.

Obiectivul general al proiectului: Îmbunătățirea serviciilor publice locale de alimentare cu apă potabilă și de canalizare prin investiții în infrastructura de alimentare cu apă și canalizare (AAC) și îmbunătățirea capacităților de gestionare a furnizorului de servicii.

Proiectul a fost implementat în două etape:

Etapa I de implementare

Proiectul „Aprovizionarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costești, raionul Râșcani” (implementat în perioada 2011-2012).

Tipurile de activități realizate în cadrul proiectului:

  • Lucrări de construcție a rețelelor de apeduct integral și o porțiune de rețele de canalizare;
  • Renovarea sediului ÎMDP „Apă-Canal Costești”.

Indicatorii realizați

  • 7,5 km rețele de apeduct construit;
  • 3,2 km rețele de canalizare;
  • 300 mp suprafața sediului ÎMDP „Apă-Canal Costeşti” renovat;
  • 118 (70%) din totalul de 170 de gospodării casnice din satul Duruitoarea Veche conectate la rețeaua de apeduct;
  • ÎMDP „Apă-Canal Costești” dotată cu echipament de birou (computere, imprimantă, media).

Valoarea proiectului în Etapa I  3.021.620 lei

Etapa II de implementare

Din anul 2013, partenerii de proiect au convenit asupra modificării denumirii proiectului în „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Râșcani”.

În cadrul Acordului de finanțare din 10.12.2012 au fost aprobate următoarele măsuri:

1. Procurarea de autovehicule și tehnică specială pentru ÎMDP „Apă Canal Costești”;

  • Aparat de sudat, Generator, motopompa ape murdare
  • Camionetă Renault Master
  • Buldoexavator, remorcă de vidanj

2. Extinderea rețelelor de canalizare în or. Costești;
3. Construcția sistemului de canalizare (tranșa II) în satul Duruitoarea Veche din comuna Costești, raionul Râșcani;
4. Reconstrucția și modernizarea Stației de epurare din orașul Costești .

Valoarea proiectului în Etapa II  16.450.866 lei

  • Valoarea totală a proiectului: 19.472.486 lei
 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase