Prima   -  Noutăți - Cu suportul Uniunii Europene, peste 1000 elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite

Cu suportul Uniunii Europene, peste 1000 elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite

21.09.2023   667 accesări  

Cu suportul Uniunii Europene, peste 1000 de elevi, profesori și angajați auxiliari ai Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite și de un mediu de lucru confortabil.

Joi, 21 septembrie 2023, la Bălți a avut loc inaugurarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”. Instituția a beneficiat de măsuri de sporire a eficienței energetice. Lucrările de modernizare au fost finanțate de Uniunea Europeană. Evenimentul s-a desfășurat în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IX-a, și a Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, care se desfășoară în acest an sub genericul „Construind viitorul: energie ecologică, regenerabilă și șanse egale”.

La eveniment au participat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, șeful adjunct al misiunii din cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, reprezentanți GIZ Moldova, autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, elevi, părinți, precum și locuitori ai municipiului Bălți.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Școlile și liceele sunt locurile unde copiii noștri învață și își petrec cel mai mult timp. Nu putem vorbi de rezultate bune la învățământ când elevii nu au condiții bune de studii. Proiectele de îmbunătățire a eficienței energetice fac școlile din țară mai confortabile, mai calde. Orice ban cheltuit pentru un liceu este un ban investit în viitorul copiilor noștri.”

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Suntem mândri să constatăm finalizarea cu succes a lucrărilor de modernizare și eficiență energetică la Liceul Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți. Peste 1000 de elevi și profesori studiază și lucrează acum într-un mediu confortabil. Școala recent renovată beneficiază de măsuri de eficiență energetică, cum ar fi energie curată de la panourile solare, rețele îmbunătățite de apă și canalizare și o încălzire mai eficientă a clădirii. Acest lucru va reduce semnificativ consumul de energie al instituției și va îmbunătăți mediul educațional pentru elevi.”

Dr. Peter Buschmann, șeful adjunct al misiunii, Ambasada Republicii Federale Germane în Republica  Moldova: „Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, atât la nivelul locuințelor private, cât și al celor publice, reprezintă o provocare majoră cu care se confruntă, într-adevăr, multe țări. Aceasta este o necesitate urgentă, de multe ori costisitoare, și ne privește atât pe noi, cei din Germania, cât și pe partenerii noștri de aici, din Republica Moldova. Aflându-mă de curând în această țară, mă bucur să constat că îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor a fost identificată, pe bună dreptate, ca fiind una dintre prioritățile principale ale Guvernului Republicii Moldova și că aceasta va rămâne un domeniu central al cooperării noastre germane pentru dezvoltare. Aceste eforturi se vor adăuga la contribuția substanțială în beneficiul mediului nostru prin economiile de energie și reducerea emisiilor de carbon. Proiectul comun al UE și al Germaniei la Bălți face parte dintr-un program regional mai amplu de asistență la modernizarea infrastructurii locale, noi fiind alături de Moldova ca prieteni și parteneri, oferindu-i sprijinul nostru pentru a continua calea sa spre Uniunea Europeană.”

Maria Prisacari, director ADR Nord: „Astăzi, cu mare bucurie, marcăm inaugurarea Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți, renovat energetic cu suportul generos al Uniunii Europene. Grație acestui suport consistent, circa 1000 de elevi și profesori au acces la servicii educaționale de calitate prin eficientizarea energetică a liceului bălțean. În afară de acest important proiect implementat la Bălți, Uniunea Europeană a finanțat încă patru proiecte în Regiunea de Dezvoltare Nord. Printre acestea sunt proiectele de îmbunătățire a serviciilor de apă în orașele Drochia, Fălești și Edineț, precum și un proiect de renovare energetică a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din Flămânzeni. Din anul 2020, valoarea totală a proiectelor finanțate de Uniunea Europeană în nordul Moldovei constituie peste 200 mil. lei. Totodată, portofoliul proiectelor implementate de ADR Nord în cei aproape paisprezece ani de activitate a sa, numără șase proiecte de eficiență energetică. Mulțumim partenerilor europeni pentru suportul oferit la implementarea obiectivelor propuse. Mulțumim autorităților locale pentru implicare activă și pentru contribuțiile financiare alocate.”

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 11 măsuri investiționale. Astfel, anvelopa clădirii (3.287mp) a fost termoizolată, a fost instalat un sistem de colectare și drenare a apelor pluviale, un sistem de protecție împotriva descărcărilor electrice, precum și un sistem de parazăpadă. Clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 25 de unități de panouri fotovoltaice cu o putere totală de 10.0 kW. Acestea vor acoperi consumul de energie electrică a liceului echivalent consumului de energie pentru trei luni din sezonul de iarnă. Încăperile liceului au fost asigurate cu sisteme de ventilare și anti-incendiu și inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu necesități speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. Lucrările au fost executate în perioada decembrie 2020  august 2023.

Se așteaptă ca, în urma implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți să se reducă cu circa 547 MWh (sau 62%), iar emisiile anuale normate de CO2  cu circa 125 tone (sau 62%). 

Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți” constituie aproximativ 24 milioane lei. În afara acordului de finanțare, Primăria municipiului Bălți a mai contribuit cu 4,6 milioane lei pentru reabilitarea interioară a instituției de învățământ.

Informație de context

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți” este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane euro.

 

#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase