Prima   -  Noutăți - ADR Nord a organizat recepția la terminarea lucrărilor de renovare a Incubatorului de Afaceri din Soroca

ADR Nord a organizat recepția la terminarea lucrărilor de renovare a Incubatorului de Afaceri din Soroca

14.07.2023   1856 accesări  

În nordul țării au fost finalizate lucrările de renovare, modernizare și sporire a nivelului de eficiență energetică a clădirii Incubatorului de Afaceri din Soroca, cu o suprafață totală de 1500 mp. Lucrările au fost executate în cadrul unui proiect de dezvoltare regională implementat de Agenție de Dezvoltare Regională (ADR) Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

Joi, 13 iulie 2023, în incinta Incubatorului de Afaceri Soroca, ADR Nord a organizat recepția la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului „Rețeaua Start-up Hub: Laboratoare antreprenoriale din Regiunea de Dezvoltare Nord”. La eveniment au participat Lilia Dabija, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ion Babici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Maria Prisacari, director ADR Nord, reprezentanții mai multor instituții abilitate și managerul companiei care a executat lucrările de renovare.

Participanții la eveniment au inspectat edificiul renovat al Incubatorului de Afaceri Soroca pentru a verifica volumul lucrărilor executate și calitatea acestora. Ulterior, membrii comisiei de recepție au semnat actele ce atestă finalizarea lucrărilor de renovare a edificiului.

În cadrul evenimentului, Lilia Dabija, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a menționat că echipa ministerială pe care o conduce muncește pentru a îmbina armonios proiectele de dezvoltare regională și locală, domeniul construcțiilor, urbanismului și proiectele de infrastructură. „Vă asigur de toată încrederea noastră la minister. Ne impunem să identificăm resurse financiare suficiente pentru implementarea proiectelor incluse în Documentul unic de program, până în anul 2024. Și nu ne oprim aici”, a relevat ministrul.

La rândul său, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a spus că proiectul de renovare a incubatorului de afaceri se încadrează în cele 20 de acțiuni prioritare ale Guvernului din Planul Național „Construim Moldova Europeană”. „Acest proiect acoperă primele două din cele 20 de Acțiuni Guvernamentale lansate recent. E vorba de (1) Modernizarea orașelor și satelor și de (2) Eficientizarea energetică a clădirilor. Totodată, noua paradigmă a politicii de dezvoltare regională pune accentul pe competitivitate și dezvoltare economică. Odată renovat energetic și modernizat, Incubatorul de Afaceri Soroca își va consolida misiunea sa în calitatea de motor de dezvoltare în nordul țării”, a precizat directorul ADR Nord.

Incubatorul de Afaceri Soroca a fost renovat în perioada iunie 2022 – iunie 2023, în urma realizării unui șir de măsuri investiționale. Astfel, au fost termoizolați 515 mp de pereți exteriori prin sistem de fațadă ventilată, iar 551 mp de pereți exteriori au fost termoizolați prin aplicarea placajului Klinker; a fost instalat un sistem fotovoltaic (15 kW); a fost modernizată cazangeria, prin schimbarea cazanelor (180 kW); a fost reparat holul edificiului (65,5 mp); a fost amenajat 700 mp de teritoriu în fața clădirii renovate.

Printre beneficiarii proiectului se numără cei 20 de rezidenți ai Incubatorului de Afaceri din Soroca, elevii de la instituțiile de învățământ din Soroca, circa 80 de mii de locuitori și cel puțin 50 de agenți economici din raioanele Soroca, Florești, Drochia și Dondușeni.

Valoarea lucrărilor executate constituie 5,5 mil. lei, alocate din sursele FNDRL. Circa 547 mii lei reprezintă contribuția beneficiarului, ceea ce constituie 10% din bugetul alocat din FNDRL.

Urmează să fie achiziționat echipament tehnic specializat, în valoare estimativă de 1,2 mil. lei, pentru dotarea și amenajarea unui laborator pentru studierea limbilor străine, cu o suprafață de 50 mp, precum și alte cinci laboratoare de afaceri ale instituțiilor de învățământ beneficiare, cu o suprafață totală de 210 mp.

Incubatorul de Afaceri din Soroca este o instituție publică, un centru de business, care oferă susținere permanentă antreprenorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, pentru ca aceștia să-și dezvolte afacerile și să creeze constant noi locuri de muncă.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase