Prima   -  Noutăți - Programul Regiunii Dunărea 2021-2027 a fost aprobat de Comisia Europeană

Programul Regiunii Dunărea 2021-2027 a fost aprobat de Comisia Europeană

07.12.2022   880 accesări  

Comisia Europeană a aprobat oficial noul program de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării pentru perioada 2021-2027. Acesta este unul dintre cele mai mari programe Interreg din această perioadă de programare după numărul de țări participante. Decizia cu privire la aprobarea programului a fost luată în data de 29 noiembrie 2022.

Misiunea Programului Regiunii Dunărea 2021-2027 constă în crearea unei platforme instituționale și a unui mediu de cooperare transnațională mai bun pentru integrarea teritorială, economică și socială a regiunii. Bugetul total al programului este de 266 milioane de euro și este finanțat în principal din cel mai mare fond al politicii de coeziune a UE, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), care va oferi 213 milioane de euro. Restul fondurilor provin din țările participante. Programul are ca scop sprijinirea dezvoltării și implementării proiectelor de cooperare care contribuie la dezvoltarea unei Regiuni a Dunării mai inovatoare, durabile și mai sociale, precum și îmbunătățirea guvernanței regionale pentru a face față provocărilor comune. 

Noul program face parte din Cooperarea Teritorială Europeană (ETC), cunoscută și sub numele de Interreg, care a constituit o parte importantă a Politicii de Coeziune a UE începând cu anul 1990. Potrivit Documentului de Program, măsurile europene pentru o coeziune mai puternică împreună cu politicile de aderare și de vecinătate creează o situație istorică nouă, unică, pentru o mai bună integrare a spațiului dunărean.

Solicitanții de finanțare din Programul Regiunii Dunărea 2021-2027 trebuie să includă în proiect parteneri din cel puțin trei țări. Entitățile eligibile sunt instituții naționale, regionale sau locale, universități, institute de cercetare, companii private, dar și organizații neguvernamentale.

La Programul Regiunii Dunărea participă 9 țări ale UE (Austria, Germania (două regiuni: Baden-Württemberg și Bayern), Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația, Ungaria, România și Bulgaria) și 5 țări non-UE (Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Moldova, Serbia și Ucraina). 

Mai multe informații despre program sunt disponibile la următorul link https://bit.ly/3VFtGmq.

mf.gov.md

Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase