Prima   -  Noutăți - ACTUALIZARE. Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de primari în contextul Concursului de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală

ACTUALIZARE. Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de primari în contextul Concursului de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală

29.03.2022   22484 accesări  

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în comun cu Agențiile de Dezvoltare Regională au lansat recent Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European”.

Proiectele vor fi finanțate din mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Solicitările de finanțare pot fi depuse, în perioada 22 martie  20 aprilie a.c., la sediul ADR Nord (Piața Vasile Alecsandri, 8, mun. Bălți.).

În acest context, vă propunem atenției unele răspunsuri și clarificări pe marginea celor mai frecvente întrebări parvenite din partea autorităților publice locale de nivelul I.

ÎNTREBĂRI

RĂSPUNSURI

1. Proiect finanțat din FEN, EE, AIPA în derulare. Există modalitate de aplicare pentru finanțare din FNDRL?

Da, există. În cadrul concursurilor de finanțare a programelor și proiectelor în domeniul dezvoltării locale sunt eligibile toate autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi și, în cazul unui contract de finanțare în derulare, autoritatea administrației publice locale poate aplica la un nou concurs, doar în contextul finalizării totale a contractului de finanțare anterior (p. 8 din Anexa nr. 3 la HG 152/2022). Astfel, restanțele conform contractelor de finanțare anterioare, urmează să fie soluționate cu ordonatorii fondurilor respective. Mai cu seamă că pentru proiectele propuse spre finanțare, care sunt o continuitate a proiectelor finanțate anterior în cadrul FEN, FEE, FNDAMR și nefinalizate, se vor adăuga adițional 10 puncte la scorul total, obținut în urma evaluării tehnice în baza criteriilor de evaluare (Ghidul de aplicare, Formular 8). Totodată, proiectele finanțate din sursele FEN, FEE, FNDAMR și aflate în derulare la data intrării în vigoare a HG 152/2022, urmează să fie finalizate conform contractelor de achiziții în vigoare încheiate până la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri (p. 3, HG 152/2022). 

2. Proiect finanțat din FEN, EE, AIPA cu lucrări efectiv executate. Există modalitate de aplicare pentru finanțare din FNDRL pentru asigurarea continuității acestuia?

Pasul 1. Se întocmește un act (proces-verbal) de constatare a lucrărilor efectiv executate și finanțate, care se consemnează de către:

  • APL (beneficiar);
  • Autoritatea contractată;
  • Responsabil tehnic;
  • Proiectant;
  • Reprezentantul FEN.

Pasul 2. Se elaborează memoriu explicativ, cu includerea volumelor de lucrări:

  • conform proiectului;
  • efectiv executate;
  • rămase neexecutate.

Pasul 3. Pentru volumele neexecutate se elaborează devizul de cheltuieli (F1,3,5,7,9), conform prevederilor în vigoare.

Pasul 4. Volumele neexecutate se depun pentru finanțare din FNDRL, în limita plafonului stabilit. Dacă este necesar, se divizează pe etape. Un proiect poate fi divizat pe etape, cu condiția identificării pentru fiecare dintre etape a unui set de indicatori de rezultate.

Pasul 5. Concomitent cu evaluarea dosarului de aplicare și promovarea Documentului unic de program (DUP), APL va dispune verificarea devizelor în modul stabilit.

Notă:

  • Chiar dacă proiectul va fi inclus în DUP, finanțarea acestuia se va lansa după actualizare și verificarea devizelor.
  • Contractele de achiziții vor rămâne în vigoare, cu actualizarea costurilor în modul stabilit.

3. Două localități dintr-o comună pot să depună un proiect comun?

Da, în cazul în care nu este depășit costul maxim eligibil și se respectă condiția: 1 proiect per 1 obiectiv per 1 aplicant per 1 domeniu.

4. Trebuie de deschis conturi trezoriale separate?

Nu este necesar cont separat pentru proiectele vizate.

5. Centrul de sănătate publică este eligibil pentru depunere de proiect?

Nu. Eligibli sunt doar APL de nivelul I.

6. Pot fi depuse la concurs două proiecte tehnice pe aceeași cerere de finanțare în domeniul social (grădinița și gimnaziul)?

Nu. Sunt două obiective separate.

7. În câte domenii pot fi depuse proiecte?

Cererile de finanțare pot fi depuse în trei domenii de intervenții:

  1. Îmbunătățirea infrsatructurii tehnico-edilitare locale;
  2. Construcția și renovarea infrastructurii sociale;
  3. Cofinanțarea proiectelor implementate din sursele de asistență externă.

8. Proiectul tehnic se elaborează pentru toate tipurile de proiect sau pentru proiectele care prevăd execuția lucrărilor?

  • Legea nr. 163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie;
  • Legea 721/1996 privind calitatea în construcții;
  • HG nr 361/1996 cu privire la asigurarea calității construcțiilor;
  • NCM A.07.02-2012, Procedura de elaborare, avizare, aprobare şi conţinutul-cadru al documentaţieide proiect pentru construcţii. Cerinţe şi prevederi principale;
  • Cod practic în construcții, CP L.01.01-2012, Instrucţiuni privind întocmirea devizelor pentru lucrările de construcţii-montaj prin metoda de resurse.

9. Este posibilă să fie cofinanțarea mai mare decât 15% din costul proiectului?

Se acceptă asigurarea benevolă a cofinanțării proiectului, dar nu mai mult de 15% din suma solicitată din FNDRL.

10. Când și cum pot fi depuse solicitări de finanțare pe domeniul 3 „Cofinanțarea proiectelor implementate din sursele de asistență externă” în cadrul concursului?

Pentru domeniul 3 depunerile dosarelor se vor face în afara acestui apel și se va desfășura pe parcursul anului curent. Dosarele cu cererile de finanțare pentru obținerea cofinanțării proiectelor implementate din sursele de asistență externăse vor depune la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la adresa: mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1, pe tot parcursul anului 2022 (fără termen-limită).

Este de menționat că se va acoperi doar contribuția obligatorie.

11. Pentru eficientizarea clădirilor publice trebuie prezentat proiect tehnic?

Da, proiectul tehnic trebuie prezentat. De asemenea, la dosar se va anexa în mod obligatoriu și Raportul privind auditul energetic.

Art. 19 din Legea nr.139/2018 cu privire la auditul energetic:

(3) În cazul proiectelor în domeniul eficienței energetice finanțate total sau parțial din bugetul de stat sau din bugetele autorităților administrației publice locale, precum și al proiectelor finanțate de autoritatea responsabilă de implementarea politicilor în domeniul eficienței energetice, este obligatorie efectuarea auditului energetic.

12. Reconstrucția instituției publice poate fi executată fără proiect tehnic, doar cu prezentarea documentației de deviz?

Nu. Prezentarea proiectului tehnnic este obligatorie.

13. Cine actualizează devizul de cheltuieli?

 

Devizul de cheltuieli este actualizat de către proiectant, la solicitarea beneficiarului, după care este supus verificării și expertizării de către verificatori.

14. Ce documente trebuie prezentate pentru elaborarea Planului Urbanistic General?

  • Decizia Consilului Local
  • Cererea de finanțare completată conform Formularului 2
  • Declarația aplicantului

15. Daca bunul este proprietatea Consilului raional (APL de nivelul II), APL de nivelul I poate aplica la concurs?

Conform condițiilor de depunere a cererilor de finanțare dosarul de aplicare trebuie să conțină Extrasul din registrul de stat a bunurilor imobile, care va confrima dreptul de propeietate asupra bunului.

În cazul în care APL de nivelul II transmite bunul în proprietate APL de nivelul I până la finalizarea termenului-limită de depunere a cererilor (20.04.2022), APL de nivelul I poate aplica la concurs.

16. Care sunt actele necesare incluse în dosarul de aplicare?

Conținutul dosarului cererii de finanțare este prezentat în detaliu în Ghidul de aplicare la concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare locală (ediția 2022), pag. 11-12.

17. APL de nivelul I pot fi eligibile pentru următoarele etape ale proiectului dacă anterior au realizat lucrări finanțate din FEN și AIPA, însă până în prezent plățile nu au fost executate?

Plățile neefectuate pentru lucrările realizate râmân în responsabilitatea instituțiilor vizate, iar aplicanții pot depune cerere de finanțare în cadrul concursului pentru etapele următoare a proiectului.

18. La un proiect tehnic de execuție lipsește expertiza ecologică, iar APL nu se încadrează în timp. Poate depune proiect și ulterior să obțină actul?

Toate documentele confirmative și de suport trebuie să fie anexate la dosar în mod obligatoriu la data depunerii dosarului de concurs.

19. În cazul schimbării acoperișului la o instituție de menire socială este necesar proiect tehnic și autorizație de construire sau e suficient un deviz și un act de constatare a unei comisii de specialiști în construcții?

Dacă nu afectează structura de rezistenta sau geometria constructiei este suficient elaborarea unui deviz de cheltuieli. Oricum recomandăm consultarea unui specislist în domeniu (proiectant).

20. Dacă APL are un proiect în derulare pe domeniul dezvoltării regionale, dar care vizează un alt obiect al investiției, ar putea aplica și cu un proiect pe domeniul dezvoltării locale pentru un alt obiectiv?

Este posibil de aplicat pe un alt obiectiv, care se referă la alt domeniu de intervenție.

21. Procurarea de echipament și bunuri în cadrul proiectelor de dezvoltare locală sunt eligibile?

 

Sunt eligibile costuri pentru procurarea de bunuri și echipamente noi în dependență de tipul proiectului și măsurile corespunzătoare. Procurarea de auto specializate nu sunt eligibile.

22. Există un plafon minim financiar pentru proiectul ce urmează să fie depus la concurs?

Plafon minim financiar nu există.

23. Dacă a fost aplicat un proiect la USAID pentru activități de amenajare a Casei de cultură, dar până acum nu există o confirmare de obținere a finanțării, s-ar putea de aplicat cu o altă inițiativă pentru alte lucrări de amenajare a Casei de cultură?

Doar în cazul dacă lucrările de amenajare aplicate la USAID și lucrările din proiectul ce urmează a fi aplicat la FNDRL nu depind una de alta.

24. Ce se întâmplă dacă termenul de implementare a proiectului ar putea să nu se încadreze în 12 luni în cazul lucrărilor de construcție de la temelie a unei săli de sport (centru sportiv)?

Termenul de realizare a proiectului nu trebuie să depășească 12 luni.

25. Entitățile ale căror conducători au antecedente penale nu sunt eligibile?

Entitățile ale cărui conducător are antecedente penale nestinse, relevante activității de conducere a entității, care depune dosarul de aplicare la concurs nu sunt eligibile. Pentru informare:

Articolul 110. Noţiunea de antecedente penale

Antecedentele penale reprezintă o stare juridică a persoanei, ce apare din momentul rămânerii definitive a sentinţei de condamnare, generând consecinţe de drept nefavorabile pentru condamnat pînă la momentul stingerii antecedentelor penale sau reabilitării.

Articolul 111. Stingerea antecedentelor penale

(1) Se consideră ca neavând antecedente penale persoanele:

a) liberate de pedeapsă penală;

b) liberate, potrivit actului de amnistie, de răspunderea penală;

c) liberate, potrivit actului de amnistie sau graţiere, de executarea pedepsei pronunţate prin sentinţa de condamnare;

d) condamnate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei dacă, în termenul de probă, condamnarea cu suspendarea condiţionată a  executării pedepsei nu a fost anulată;

e) condamnate la o pedeapsă mai blândă decât închisoarea – după executarea pedepsei; Primarul de la Rîșcani a fost achitat pe un articol, iar pe alt articol a fost condamnat la o amendă penală, care a fost achitată.

f) Exclusă.

g) condamnate la închisoare pentru săvârșirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave – dacă au expirat 2 ani după executarea pedepsei;

h) condamnate la închisoare pentru săvârșirea unei infracţiuni grave – dacă au expirat 6 ani după executarea pedepsei;

i) condamnate la închisoare pentru săvârșirea unei infracţiuni deosebit de grave – dacă au expirat 8 ani după executarea pedepsei;

j) condamnate la închisoare pentru săvârșirea unei infracţiuni excepţional de grave – dacă au expirat 10 ani după executarea pedepsei.

(2) Dacă condamnatul, în modul stabilit de lege, a fost eliberat înainte de termen de executarea pedepsei sau partea neexecutată a pedepsei i-a fost înlocuită cu o pedeapsă mai blândă, termenul stingerii antecedentelor penale se calculează pornindu-se de la termenul real al pedepsei executate, din momentul eliberării de executarea pedepsei principale şi complementare.

(3) Stingerea antecedentelor penale anulează toate incapacităţile şi decăderile din drepturi legate de antecedentele penale.

26. Este posibilitate de aplicare la concurs pentru finalizarea construcției drumului în sat?

Intervențiile în construcția / reparația / reabilitarea infrastructurii drumurilor, inclusiv celor locale, nu sunt o prioritate pentru finanțare din FNDRL. Astfel de măsuri de intervenție nu se regăsesc în programele de dezvoltare locală.

27. Cine se face responsabil de implementarea proiectelor, inclusiv și de organizarea licitațiilor publice?

Art. 29, Anexa 1, HG 152/2022

b) Imediat după semnarea contractelor de finanțare, entitatea de implementare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală va solicita aplicanților inițierea următoarelor proceduri de implementare a proiectului:

  • elaborarea caietului de sarcini;
  • lansarea concursurilor de licitație publică de către aplicanții proiectelor pentru contractarea companiilor prestatoare de servicii, lucrări și bunuri și coordonarea rezultatelor cu entitatea de implementare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală;
  • lansarea concursurilor de licitație publică de către aplicanții proiectelor pentru contractarea responsabililor tehnici și coordonarea rezultatelor cu entitatea de implementare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală;
  • în cazul avizării pozitive a procedurilor de achiziții publice desfășurate, aplicanții proiectelor vor iniția contractarea companiilor responsabile de implementarea proiectelor și lansarea lucrărilor incluse în proiecte.

28. Este necesară depunerea proiectului tehnic pentru lucrările ce nu modifică structura și rezistența construcției?

 

În conformitate cu art. 14, Legea 163/2010, exista lucrări la care nu este necesar un proiect tehnic, dar această concluzie o poate face doar un specialist în construcție, cu prezentarea unui aviz.

29. Este necesar auditul energetic în cazul proiectelor care prevăd schimbarea acoperișului unei școli?

Schimbarea acoperișului unei școli presupune un proiect de eficiență energetică, iar raportul de audit energetic este un act obligatoriu.

30. Proiectele care vizează extinderea sistemului de apeduct de la fântâni arteziene sunt eligibile?

Da, acest gen de proiecte sunt eligibile în cazul localităților care nu au alte posibilități de conectare la apă.

31. Ce presupune Domeniul de intervenție 3, în ce condiții și ce sumă este eligibilă acestui domeniu?

APL care are încheiat un acord de finanțare cu un finantator extern poate solicita acoperirea cofinanțării în cadrul concursului de selectare a proiectului. Valoarea eligibilî nu poate depăși suma de 10 mln lei.

32. Cine elaborează raportul de audit energetic?

Agenția pentru Eficiență Energetică sau auditori energetici acreditați.

33. Este necesar proiectul tehnic pentru măsura iluminat public, în cazul în care se fac doar procurări de echipament electric?

  • Legea nr. 163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie;
  • Legea 721/1996 privind calitatea în construcții;
  • HG nr 361/1996 cu privire la asigurarea calității construcțiilor;
  • NCM A.07.02-2012, Procedura de elaborare, avizare, aprobare şi conţinutul-cadru al documentaţiei de proiect pentru construcţii. Cerinţe şi prevederi principale;
  • Cod practic în construcții, CP L.01.01-2012, instrucţiuni privind întocmirea devizelor pentru lucrările de construcție-montaj prin metoda de resurse.

34. Este primăria eligibilă în cadrul acestui apel și dacă notele conceptuale care se regăsesc în proiectul Planului Operațional Local pot fi aplicate în cadrul acestui apel?

Da, orice APL I este eligibilă, indiferent de numărul populației și statutul localității: rural/urban. Primăria poate aplica în cazul în care ideile de proiect ce se regăsesc în conținutul POL vor fi dezvoltate în cereri complete de finanțare în termen, ce vor corespunde măsurilor și domeniilor de intervenție din Regulamentul apelului lansat (1 proiect per domeniu), dar și se vor integra în plafoanele costurilor maxime eligibile. De asemenea, există posibilitatea ca proiectul să fie divizat pe etape pentru a se încadra în aceste plafoane. Important este ca proiectele să dețină și documentația tehnică, devizele, toate documentele de suport necesare valide, în dependență de tipul de proiect. Un proiect poate fi divizat pe etape, cu condiția identificării pentru fiecare dintre etape a unui set de indicatori de rezultate.

35. Este necesar de efectuat auditul energetic? Este obligatorie efectuarea auditului energetic prin emiterea Raportului de audit, în cazul proiectelor în domeniul eficienței energetice finanțate total sau parțial din bugetul de stat sau din bugetele autorităților administrației publice locale (art. 19 (3) din Legea nr. 139/2018 cu privire la auditul energetic). Această prevedere se va aplica doar pentru obiectivele existente, înaintate pentru intervenții de eficientă energetică. Pentru proiectele (obiectivele) noi, în cadrul acestei ediții a concursului, nu se va solicita prezența Studiului de fezabilitate reglementat prin HG 45/2019.
36. În ce caz este necesar de prezentat raportul de audit energetic pentru proiectele de eficiență energetică.

Autoritățile publice locale de nivelul I sunt obligate, pe lângă alte documente să prezinte și raportul de audit energetic pentru proiectele de eficiență energetică, în conformitate cu Legea nr. 139/2018 cu privire la eficiența energetică. Totodată, pct. 3.3 din același Ghid, măsura 1.2 Instalarea iluminatului public, îi sunt atribuite tipuri de proiecte precum construcția rețelelor de iluminat stradal, care reprezintă proiecte noi și impune elaborarea unor studii de fezabilitate și nu rapoarte de audit energetic cum este solicitat în apel. Condiția menționată este aplicată și pentru propunerile de proiecte ce includ sursele regenerabile de energie (exemplu instalații fotovoltaice, etc.) Mențiunea reiese din prevederile pct. 49 al HG 45/2019 și anume...... În cazul proiectelor noi, se elaborează studiul de fezabilitate.

37. Nu este suficient timp alocat (limita: 20.04.2022) pentru urmarea procedurilor legale de elaborare a documentației tehnice, auditului energetic, verificare etc.

Termenul de 30 de zile, stabilit pentru depunerea actelor la actuala ediție a concursului, este determinat din considerentele de timp restrâns, rămas disponibil în anul curent pentru valorificarea alocațiilor bugetare de 470 milioane lei. Extinderea perioadei de depunere a dosarelor va reține lansarea proiectelor deja pregătite pentru implementare, cu documentația tehnică elaborată (se referă la proiectele care vor fi preluate pentru finanțare de la FEN, FEE, FNDAMR). Totodată, autorităților publice locale care nu se încadrează în perioada pusă la dispoziție până în data de 20.04.2022 li se oferă oportunitatea pentru definitivarea documentației tehnice conform cadrului legal și depunerea propunerilor de proiect în cadrul următorului apel, care va fi lansat în toamna anului 2022 și care va avea deja o perioadă mai extinsă pentru depunerea dosarelor.

Informația completă despre Concurs, inclusiv documentele necesare pentru dosarul de participare, precum și modul de aplicare pentru obținerea finanțării sunt descrise în Ghidul de aplicare la Concursul de selectare a proiectelor pentru dezvoltare locală, care poate fi accesat aici: https://satuleuropean.gov.md/.

Săptămâna curentă, ADR Nord va organiza trei sesiuni de instruire în perioada 30 martie – 1 aprilie a.c., conform următorului grafic:

  • Online / miercuri, 30 martie, ora 10:30 – raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni / https://bit.ly/informare-instruiri;
  • Online / joi, 31 martie, ora 10:30 – raioanele Drochia, Soroca, Florești / https://bit.ly/informare-instruiri;
  • Prezență fizică / vineri, 1 aprilie, ora 10:30 – mun. Bălți și raioanele Râșcani, Glodeni, Fălești, Sângerei / Locație: Școala de Arte Râșcani, str. Gavriil Musicescu, 14, or. Râșcani.
 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase