Prima   -  Noutăți - Au fost evaluate cele 54 de note conceptuale depuse în cadrul etapei întâi a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020

Au fost evaluate cele 54 de note conceptuale depuse în cadrul etapei întâi a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020

04.05.2016   1388 accesări   ADR Nord

Notele conceptuale colectate pe parcursul etapei întâi a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, au fost evaluate miercuri, 4 mai, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

Astfel, o comisie de evaluare a examinat cele 54 de note conceptuale depuse de către autoritățile publice locale de nivelurile I și II din Regiunea de Dezvoltare Nord în perioada 15 martie - 3 mai 2016.

Din componența comisiei de evaluare au făcut parte viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatâi; președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord, Ion Leucă; vicepreședintele CRD Nord, Constantin Cojocaru; directorul ADR Nord, Ion Bodrug; șeful Secției managementul proiectelor (ADR Nord), Constantin Bândiu; precum și specialiștii în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor Alexandru Goreacioc, Olga Sicora și Stella Buzuleac (ADR Nord).

„Calitatea notelor conceptuale depuse la Concurs este mai importantă decât cantitatea acestora. Regiunea de Dezvoltare Nord poate avea numai de câștigat din asta”, a remarcat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, înainte ca membrii Comisiei să înceapă lucrările de evaluare.

Notele conceptuale au fost examinate în baza următoarelor criterii: relevanța proiectului pentru atingerea obiectivelor Strategiei de Dezvoltare Regională Nord; impactul regional, corespunderea cu criteriile privind abordarea complexă pentru conceptele de proiecte regionale conform Programelor Regionale Sectoriale, potențialul de multiplicare a proiectului, dezvoltarea parteneriatelor regionale etc.

Notele conceptuale examinate urmează a fi prezentate membrilor CRD Nord, pentru aprobare. Membrii CRD Nord se vor întruni în ședință joi, 19 mai a.c.

La cea de-a doua etapă a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, aplicanții vor prezenta la ADR Nord cererile de finanțare pentru notele conceptuale selectate și aprobate de CRD Nord. Ulterior, cererile de finanțare vor fi evaluate de o comisie interministerială.

Amintim că, în perioada 15 martie - 3 mai, ADR Nord a oferit consultanță potențialilor aplicanți din Regiunea de Dezvoltare Nord. În această perioadă, 226 de reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelurile I și II au fost ghidați în procesul de elaborare a notelor conceptuale pentru dezvoltarea proiectelor cu impact regional.

În total, specialiștii din cadrul Secției managementul proiectelor au oferit 102 de consultări, după cum urmează: Bălți – 3; Dondușeni – 4; Soroca – 15; Briceni – 8; Ocnița – 9; Drochia – 4; Râșcani – 4; Fălești – 9; Glodeni – 10; Edineț – 8; Sângerei – 12; Florești – 16.

Conform celor șase domenii de intervenție, ADR Nord a oferit consultări după cum urmează:

  • Infrastructura drumurilor regionale și locale – 12;
  • Aprovizionare cu apă şi sanitaţie – 54;
  • Managementul deșeurilor solide – 6;
  • Dezvoltarea infrastructurii de afaceri – 6;
  • Sporirea atractivității turistice – 10;
  • Eficiența energetică a clădirilor publice – 14.