Prima   -  Noutăți - Manualul „Statistica teoretică și economică” de Irina Movilă a fost lansat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Manualul „Statistica teoretică și economică” de Irina Movilă a fost lansat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

22.02.2016   2017 accesări   ADR Nord

Bălți. 18 februarie 2015. În incinta Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” (USARB) a avut loc lansarea manualului pentru studenții profilului economic „Statistică teoretică şi economică”, semnat de dr. conf. univ. Irina Movilă de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. „Autoarea, Irina Movilă, este o personalitate perseverentă, ambițioasă, responsabilă, cu spirit de iniţiativă, mereu în căutarea noilor teme de cercetare şi implicare totală în subiect. Manualul «Statistica teoretică şi economică», la lansarea căruia participăm astăzi, este actual pentru Republica Moldova, în contextul reformelor şi procesului de integrare în Uniunea Europeană”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug, la evenimentul de lansare a manualului.

Potrivit directorului ADR Nord, statistica este un element indispensabil al sistemului informaţional şi ocupă un loc deosebit de important în asigurarea cu informaţie privind situaţia şi tendinţele de dezvoltare economică, socială, demografică a ţării. „Acest manual va servi ca bază nu numai pentru studenţii de la USARB, dar şi pentru specialiştii şi funcţionarii din cadrul administrațiilor publice locale și ai altor instituţii care vor fi nevoiţi să se conformeze noilor cerinţe de planificare, monitorizare, evaluare, prognozare a investiţiilor necesare şi ulterior atrase”, a precizat directorul Ion Bodrug.

Sistemul statistic al Republicii Moldova trebuie să ţină pasul cu aceste evoluţii şi să participe efectiv în spaţiul european şi mondial, adaptându-şi conceptele şi standardele. În condiţiile nou-create, de integrare în Uniunea Europeană şi de extindere a colaborării internaţionale, rolul statisticii ca producător de bază al informaţiei devine tot mai important. Mai ales că acest domeniu a devenit un obiectiv al politicii dezvoltării regionale.

Colaborarea ADR Nord cu dr., conf. univ. Irina Movilă a început în anul 2012, când Agenţia a fost invitată să aplice împreună cu USARB un proiect de cercetare, în cadrul  Programului de Stat „Managementul competitivităţii strategice a capitalului uman pe piaţa muncii a Republicii Moldova în condiţiile dezvoltării regionale”, coordonatorul proiectului fiind conf. univ. Irina Movilă, iar beneficiarul direcct ADR Nord. Astfel, rezultatele proiectului au stat la baza elabprării Strategiei de Dezvoltare Regională Nord (2016-2020), aprobată recent de CRD Nord.

Ulterior, dr., conf. univ. Irina Movilă s-a implicat activ în toate activităţile organizate de ADR Nord, în calitate de membru a Grupului de lucru regional în planificare strategică şi în calitate de expert în analiza documentelor de politici regionale și de coorganizator al conferinţei internaţionale „Oportunități de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020”, precum și a altor evenimente regionale, în calitate de participantă la trainingurile în cadrul proiectelor implementate de ADR Nord din surse externe (Polonia, Cehia) etc. „Suntem ferm convinşi că lista activităţilor comune se va completa şi mai departe, unde fiecare din noi va beneficia de rezultatele unei colaborări fructuoase”, a spus directorul ADR Nord la evenimentul de lansare a manualului.

Editat în 2015 sub egida USARB și a Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), manualul „Statistică teoretică şi economică” conține 246 de pagini și a fost tipărit la tipografia USARB în 100 de exemplare. Recenzenții lucrării de statistică sunt dr. prof. Elisabeta Jaba de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din iași, România, și dr. prof. Ion Pârțachi de la ASEM.