Prima   -  Noutăți - Oportunități de sporire a rolului organizațiilor societății civile în implementarea politicii de dezvoltare regională

Oportunități de sporire a rolului organizațiilor societății civile în implementarea politicii de dezvoltare regională

15.07.2015   1404 accesări  

Centrul Regional de Asistență și Informare „CONTACT-Cahul” în colaborare cu Institutul de Politici Publice a organizat un atelier de lucru cu tema „Rolul organizațiilor societății civile (OSC) în implementarea politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova”.

La eveniment au participatreprezentanți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, de la Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud și activiști de la organizațiile societății civile. ADR Nord a fost reprezentată de către Constantin Bândiu, șef Secție managementul proiectelor.

În cadrul atelierului, s-a discutat despre propunerile acumulate în cadrul cluster cluburilor desfășurate în toate regiunile țării și au fost identificate oportunități de sporire a rolului OSC-urilor în implementarea politicii de dezvoltare regională în cele trei regiuni.

La etapa discuțiilor, facilitate de către directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, au fost evidențiate mai multe deficiențe legate de participarea și implicarea OSC-urilor în activitatea Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (CRD) Nord, Centru și Sud și în procesele de dezvoltare regională. În același timp, reprezentanții OSC-urilor s-au referit la cauzele și constrângerile legate de participare și anume: lipsa unor elemente motivaționale pentru OSC-uri, printre care lipsa accesului la proiectele și fondurile de dezvoltare regională, statutul de asociat în cadrul proiectelor regionale, inechitatea socială în cadrul CRD exprimată prin roluri diferite ale APL și OSC, necesitatea de a suporta cheltuieli personale pentru deplasarea și participarea la ședințele CRD, criterii neclare de selectare a membrilor OSC în CRD-uri și în cadrul CNCDR ș.a.

Cel mai mult discuțiile au fost axate pe identificarea soluțiilor de îmbunătățire a conlucrării părților, crearea unor mecanisme noi de implicare mai activă a sectorului asociativ și încercarea de a defini clar în documentele de politici a rolului OSC în dezvoltarea regională.

Toți participanții la atelier și-au exprimat speranța că următoarele consilii de dezvoltare regională, care se constituie la moment, ar trebui să fie mai active și implicate, mai eficiente la nivel raional și regional, mai capabile în analiză, planificare și dezvoltare sectorială și regională, astfel ca impactul politicilor regionale să fie mai palpabil pentru cetățenii regiunilor țării.

Activitatea s-a desfășurat în data de 13 iulie 2015 în cadrul proiectului „Advocacy și mobilizare pentru o mai mare putere de acțiune și intervenție a OSC și Campanie de Informare Europeană în Regiunea de Sud a țării”, finanțat de FHI 360 din fondurile Agenţiei Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Acest eveniment a fost  posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul USAID. Opiniile exprimate aparțin CONTACT-Cahul și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.