Prima   -  Noutăți - Regiunea de Dezvoltare Nord își consolidează relațiile de cooperare în domeniul dezvoltării regionale cu Letonia, la nivel de administrații publice locale și asociații obștești

Regiunea de Dezvoltare Nord își consolidează relațiile de cooperare în domeniul dezvoltării regionale cu Letonia, la nivel de administrații publice locale și asociații obștești

30.12.2014   2370 accesări   ADR Nord

Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) a Republicii Moldova își consolidează relațiile de cooperare în domeniul dezvoltării regionale cu Republica Letonia, la nivel de administrații publice locale și asociații obștești. În acest sens, în contextul vizitei unei delegații din Letonia, care s-a aflat în RDN în perioada 16-21 decembrie a.c., au fost semnate patru acorduri de colaborare.

Evenimentele de pregătire și semnare a celor patru acorduri de colaborare moldo-letone au fost facilitate și mediate de Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Republica Letonia, reprezentat de către Jevgēnija Butņicka, și Agenția de Dezvoltare Regională Nord, reprezentată de către directorul Ion Bodrug.

Ceremoniile de semnare a celor patru Acorduri de cooperare au precedat desfășurarea mesei rotunde cu genericul „Agenția de Dezvoltare Regională Nord la 5 ani de activitate”, eveniment ce a avut loc în data de 19 decembrie a.c., în satul Corjeuți, raionul Briceni.

Edineț. Raionul Edineț va colabora cu districtul Daugavpils. În acest sens, președintele raionului Edineț, Iurii Garas, și prim-vicedirectorul districtului Daugavpils, Ināra Natarova, au semnat, în data de 17 decembrie a.c., un Acord de colaborare.

Bălți. Asociațiile obștești „Pro Cooperare Regională” din RDN și „Forumul Rural Leton” din Letonia își vor intensifica relațiile de cooperare în domeniul proiectelor de dezvoltare. Intenția de colaborare a fost oficializată în data de 18 decembrie a.c., prin semnarea, de către cei doi directori ai asociațiilor obștești -  Sergiu Mihailov și Valdis Kudiņš - a unui Acord de colaborare.

Florești. Raionul Florești va coopera cu districtul Saldus. Astfel, vicepreședintele raionului Florești, Procopie Șura, și președintele districtului Saldus, Indra Rassa, au semnat, în data de 18 decembrie a.c., un Acord de colaborare.

Briceni. Primăria orașului Briceni și-a exprimat intenția să colaboreze cu districtul Brocēni. În acest sens, primarul orașului Briceni, Mihail Gnatiuc, și vicepreședintele districtului Brocēni, Ārijs Sproģis, au semnat, în data de 19 decembrie a.c., un Acord de colaborare.

„Relațiile de colaborare dintre ADR Nord și VARAM au ajuns la un nivel superior, grație acordurilor de colaborare încheiate de autoritățile publice locale din ambele state. Prin asemenea acțiuni, ADR Nord facilitează procesul de dezvoltare socio-economică echilibrată și durabilă a RDN, prin reducerea dezechilibrelor de dezvoltare în interiorul regiunii, precum și prin susținerea actorilor regionali în procesul de creare a parteneriatelor”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Jevgēnija Butņicka a menționat că VARAM, pe care l-a reprezentat în cadrul vizitei delegației letone în RDN, va continua să faciliteze crearea unor astfel de parteneriate, întrucât și autoritățile publice locale, și organizațiile neguvernamentale din Letonia sunt interesate să cunoască cât mai multe exemple de dezvoltare de succes din nordul Republicii Moldova.

În cadrul mesei rotunde organizată cu ocazia celor 5 ani de la fondarea ADR Nord, au fost prezentate realizările ADR Nord, fiind stabilite activitățile comune moldo-letone pentru anul 2015.

Anterior, au mai fost încheiate acorduri de colaborare dintre administrațiile publice locale din RDN și cele din Letonia. Cel mai recent acord de colaborare a fost încheiat de administrația orașului Florești și cea a regiunii Gulbene. Evenimentul a avut loc cu ocazia vizitei unei delegații din RDN în Letonia, în perioada 3-9 noiembrie a.c.

De asemenea, orașele Edineț și Soroca colaborează cu orașul Rēzekne din Letonia. Două acorduri în acest sens au fost semnate la Edineț și Soroca, în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, eveniment organizat, în perioada 24-27 septembrie a.c.

Primul acord de colaborare moldo-leton dintre două administrații publice locale a fost încheiat la 11 octombrie 2013, în satul Corjeuți, raionul Briceni. Documentul a fost semnat de către primarul satului Corjeuți, Victor Andronic, și primarul comunei Aloja, Valdis Barda, în contextul primei ediții a evenimentului Zilele RDN. Până în prezent, cele două primării au reușit să facă schimb de experiență cu ocazia câtorva vizite de studiu efectuate în ambele țări.