Prima   -  Noutăți - Administraţia publică locală va putea aplica proiecte finanţate din Fondul Internaţional Visegrad

Administraţia publică locală va putea aplica proiecte finanţate din Fondul Internaţional Visegrad

13.11.2014   1455 accesări   Moldpres

Chişinău, 13 noiembrie 2014. Consiliile raionale şi primăriile din Republica Moldova vor putea aplica proiecte finanţate din Fondul Internaţional Visegrad, din care fac parte patru ţări europene: Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

De rând cu administraţia publică locală, studenţi, masteranzi şi doctoranzi moldoveni vor avea posibilitatea să obţină prin concurs burse în universităţile din ţările Uniunii Europene pentru o perioadă de 1-4 semestre. Bursa pentru un semestru este de 2300 de euro.

Despre aceasta s-a discutat la conferinţa sub genericul „Multifuncţionalitate, dezvoltare regională şi inter-municipală în UE - cele mai bune practici pentru Republica Moldova”, care s-a desfăşurat la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Manifestarea a fost organizată de către Institutul de Cercetări Economice al AŞM şi Compania Inspiro Consulting LLC, în cadrul proiectului „Introducerea standardelor UE în Moldova: spre un nou model de cooperare şi planificare”, coordonat de cele două instituţii şi susţinut de Fondul Visegrad.

La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională, oameni de ştiinţă, experţi din cadrul ţărilor Visegrad.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a comunicat participanților la conferință că în Regiunea de Dezvoltare Nord se fac primii pași în direcția regionalizării serviciilor și a cooperării intercomunitare, fiind aprobate Planurile regionale sectoriale în domeniile Managementul deșeurilor solide și Alimentare cu apă și canalizare, documente ce pun accentul pe regionalizarea serviciilor publice și pe instituționalizarea serviciilor de cooperare intercomunitară. În acest context, directorul ADR Nord s-a referit la proiectele „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Râșcani” și „Îmbunătăţirea serviciilor de gestionare a deşeurilor solide în raionul Florești”.

Directorul Companiei Inspiro Consulting LLC, Dumitru Stratan, a afirmat că proiectul a fost implementat timp de un an şi a avut un buget de 52 mii de euro.

„În cadrul proiectului, au fost elaborate patru strategii de dezvoltare socio-economice raionale. De asemenea, am organizat instruiri în domeniul planificării strategice şi cooperării intermunicipale. Scopul conferinţei de astăzi este de a familiariza reprezentanţii administraţiei publice locale cu practica de dezvoltare regională şi cooperare intermunicipală din ţările Visegrad”, a precizat Dumitru Stratan.

La rândul său, Denisa Pussova, coordonator de proiect Visegrad, a specificat că acest fond oferă mai multe oportunităţi de dezvoltare instituţională şi regională pentru R. Moldova.

Bugetul Fondului Internaţional Visegrad pentru anul 2014 constituie opt milioane de euro.