Prima   -  Noutăți - La ZEL „Bălți” a fost finalizată construcția rețelelor interne de apă și canalizare

La ZEL „Bălți” a fost finalizată construcția rețelelor interne de apă și canalizare

31.10.2014   2443 accesări  

Bălți, 30-31 octombrie 2014. La subzona nr. 3 a Zonei Economice Libere „Bălți” (ZEL „Bălți”) au fost finalizate lucrările de construcție a rețelei interne de apă, în lungime de 2,5 km, și a rețelei interne de canalizare, în lungime de 2,49 km.

Rețelele interne de apă și canalizare, construite în timp record, au fost recepționate joi, 30 octombrie a.c., de către membrii unei comisii speciale din componența căreia au făcut parte reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Primăriei municipiului Bălți, ZEL „Bălți”, instituțiilor desconcentrate și operatorului economic. La eveniment au mai participat proiectantul și responsabilul tehnic.

Lucrările de construcție au fost efectuate în cadrul proiectului „Susținerea dezvoltării sectorului privat și procesului de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord prin construcția rețelelor de apă și canalizare pentru subzona nr. 3 a Zonei Economice Libere «Bălți»”, realizat de ADR Nord.

„În perioada anilor 2011-2014, la ZEL «Bălți» am reușit să atragem investiții de circa 28 de milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Aceste investiții au fost posibile inclusiv grație efortului depus de administrația ZEL «Bălți». Conectarea la sistemul de apă şi canalizare va face posibilă extinderea ZEL «Bălți», contribuindu-se astfel la sporirea potenţialului investiţional al Regiunii de Dezvoltare Nord”, a precizat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Mulțumindu-le celor implicați în procesul de realizare a proiectului, viceadministratorul ZEL „Bălți”, Vasile Șoldan, și-a exprimat convingerea că un astfel de proiect va spori esențial atractivitatea ZEL „Bălți” pentru viitorii rezidenți. „ZEL «Bălți» devine cea mai mare platformă de acest gen din Republica Moldova, aici fiind create, în următorii 2 ani, încă 2000 de locuri de muncă”, a menționat viceadministratorul ZEL „Bălți”.

Astăzi, 31 octombrie a.c., șeful Direcției generale dezvoltare regională (DGDR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, însoțit de specialiști ADR Nord, se află într-o o vizită de monitorizare a proiectului. La fața locului, șeful DGDR s-a documentat în privința evoluției lucrărilor de construcție a stației de pompare a apelor reziduale. Funcționarul MDRC a subliniat că este esențial ca lucrările de construcție să fie finalizate conform planului de realizare a proiectului.

Recent, în cadrul proiectului de la ZEL „Bălți”, a fost recepționat și apeductul magistral, în lungime de 1,56 km, ce va asigura cu apă subzona nr. 3 a ZEL „Bălți”. În mai puțin de 2 săptămâni, în cadrul aceluiași proiect, urmează a fi recepționată și stația de pompare a apelor reziduale, construcția căreia se află pe ultima sută de metri.

Pentru lucrările deja finalizate în acest an, dar și pentru lucrările ce se vor încheia în scurt timp, FNDR a alocat 13 705 200 de milioane de lei.

Valoarea totală a proiectului este, conform ultimei decizii a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, 16 625 100 de lei, oferiți de FNDR.

ZEL „Bălți” a fost lansată la 26 mai 2010, și reprezintă a șaptea zonă economică liberă din Republica Moldova. Guvernul l-a desemnat, în martie 2010, drept administrator principal al ZEL „Bălți” pe Marin Ciobanu. Creată la inițiativa companiei germane de componente auto ÎCS „Dräxlmaier Automotive” SRL, ZEL „Bălți” cuprindea inițial două subzone, cu suprafețe de 1,5 ha și respectiv 10,35 ha, unde activează ÎCS „Dräxlmaier Automotive” SRL. La sfârșitul anului 2010, a fost creată subzona nr. 3, pentru a spori potențialul investițional disponibil atât al zonei libere, cât și al municipiului Bălți.


Acesta este al doilea proeict de dezvoltare regională implementat de ADR Nord pe teritoriul ZEL „Bălți”. În anii 2011-2012, aici a fost realizat proiectul „Conectarea Zonei Economice Libere «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces”, pentru care au fost alocați peste 13 milioane de lei din FNDR. Detalii despre acest proiect se găsesc AICI.