Prima   -  Noutăți - Cooperarea intercomunitară poate îmbunătăți calitatea serviciilor de utilitate publică

Cooperarea intercomunitară poate îmbunătăți calitatea serviciilor de utilitate publică

28.10.2014   1700 accesări   ADR Nord

Bălți, 28 octombrie 2014. Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în parteneriat cu Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice în Republica Moldova”, realizat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), au organizat atelierul de lucru cu genericul „Cooperarea intercomunitară, instrument de dezvoltare a serviciilor publice locale”.

Prin desfășurarea acestui atelier de lucru, organizatorii au urmărit să inițieze dialogul dintre autoritățile publice locale (APL) de nivelele I și II din Regiunea de Dezvoltare Nord pentru dezvoltarea cooperării în vederea prestării în comun a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) într-un mod eficient și calitativ.

În opinia directorului ADR Nord, Ion Bodrug, este binevenită asocierea voluntară a unităților administrativ-teritoriale interesate de prestarea în comun a serviciilor publice. „Pentru a oferi servicii publice de calitate și pentru a regionaliza aceste servicii, este nevoie de cooperare la nivel intercomunitar”, a remarcat directorul ADR Nord, mulțumind GIZ pentru suportul continuu în procesul de modernizare a serviciilor publice locale în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Împreună cu participanții, experții GIZ Liliana Lucaciu și Ion Beschieru au identificat avantajele cooperării intercomunitare și mecanismele necesare pentru inițierea dialogului local în vederea dezvoltării cooperării intercomunitare pentru prestarea în comun a serviciilor de AAC. Totodată, șeful Secției managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bândiu, a vorbit, în acest context, despre lecțiile învățate odată cu realizarea proiectelor de dezvoltare regională.

Cooperarea intercomunitară poate îmbunătăți calitatea serviciilor de utilitate publică, iar promovarea acestora din perspectivă regională pot eficientiza utilizarea resurselor și moderniza modalitățile de prestare a serviciilor. Este una dintre concluziile la care au ajuns participanții la eveniment, în cadrul căruia au fost identificate un șir de activități de asistență a APL-urilor pentru dezvoltarea durabilă a serviciilor publice în baza instrumentului de cooperare intercomunitară, conform Programelor sectoriale regionale.