Prima   -  Noutăți - Orașele Edineț și Soroca vor colabora cu orașul Rēzekne din Letonia

Orașele Edineț și Soroca vor colabora cu orașul Rēzekne din Letonia

28.09.2014   2811 accesări  

Orașele Edineț și Soroca vor colabora cu orașul Rēzekne din Letonia. Două acorduri în acest sens au fost semnate la Edineț și Soroca, în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, eveniment organizat, în perioada 24-27 septembrie a.c., de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în parteneriat cu Primăria municipiului Bălți și Primăriile orașelor Edineț și Soroca.

Președintele orașului Rēzekne din Letonia, Aleksandrs Bartaševičs, a menționat că legăturile de colaborare dintre orașele Edineț și Soroca, pe de o parte, și orașul Rēzekne, pe de altă parte, pot fi valorificate pe linie economică și culturală, precum și în sfera schimbului de experiență în domeniul realizării proiectelor de dezvoltare socio-economică.

Atât primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, cât și primarul de Soroca, Elena Bodnarenco, au apreciat înalt posibilitatea semnării unui acord de colaborare cu administrația unui oraș în continuă dezvoltare din Letonia precum e Rēzekne.

„Letonia este mai mult decât un prieten al Regiunii de Dezvoltare Nord. Letonia este pentru noi o lecție pe care o învățăm. Faptul că am trecut la un nou nivel de colaborare, și anume cel dintre administrațiile publice locale, demonstrează că eforturile noastre încep a da rezultate frumoase", susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Jevgēnija Butņicka, reprezentantă a Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia, a menționat că ministerul pe care îl reprezintă va continua să faciliteze crearea unor astfel de parteneriate, întrucât și autoritățile publice locale, și organizațiile neguvernamentale din Letonia sunt interesate să cunoască cât mai multe exemple de dezvoltare de succes din nordul Republicii Moldova.

La ceremonia de semnare a celor două acorduri de colaborare a participat o delegație letonă din componența căreia au făcut parte 20 de reprezentanți ai administrației publice locale și ai organizațiilor neguvernamentale din mai multe localități din Letonia.