Prima   -  Noutăți - Ziua Internaţională a Dunării în Regiunea de Dezvoltare Nord

Ziua Internaţională a Dunării în Regiunea de Dezvoltare Nord

30.06.2014   1292 accesări  

Bălți, 30 iunie 2014. În contextul Zilei Internaționale a Dunării, sărbătorită anual în data de 29 iunie, 15 reprezentanți ai administrației publice locale de nivelul II din raioanele Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN) au fost informați despre Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Prezentarea SUERD a avut loc în cadrul unei mese rotunde, organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Coordonatorul național al SUERD în Republica Moldova este viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc.

SUERD este un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei UE. SUERD este a doua strategie macro-regională a UE, preluând modelul de cooperare dezvoltat prin Strategia UE pentru Marea Baltică (adoptată în 2009) cu adaptare la specificul regiunii dunărene.

La Strategia Dunării participă paisprezece state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania - ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state ne-membre UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

În 2014 se împlinesc 20 de ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea şi 10 ani de când în Europa este sărbătorită Ziua Internaţională a Dunării. Obiectivul evenimentului este atragerea atenţiei opiniei publice şi a factorilor de decizie asupra importanţei Dunării pentru dezvoltarea social-economică a macroregiunii şi necesităţii protecţiei fluviului Dunărea.

Detalii despre SUERD se găsesc în prezentarea atașată.

  • Fișiere anexate:
  • SUERD