Prima   -  Noutăți - Reprezentanți ai APL din republică învață din experiența ADR Nord în domeniul managementului proiectelor de dezvoltare regională

Reprezentanți ai APL din republică învață din experiența ADR Nord în domeniul managementului proiectelor de dezvoltare regională

04.06.2014   1325 accesări  

Bălți, 4 iunie 2014. Cu ocazia Zilei ușilor deschise la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), reprezentanți ai autorităților publice locale (APL) din republică au efectuat o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord, pentru a cunoaște mai bine experiența implementării de către specialiștii ADR Nord a proiectului-pilot „Îmbunătăţirea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare în raionul Râşcani”, finanțat din surse ale Uniunii Europene prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În prima jumătate a zilei, reprezentanții APL au vizitat sediul ADR Nord, unde directorul instituției, Ion Bodrug, le-a vorbit despre cele mai importante activități desfășurate de ADR Nord, în special despre implementarea proiectelor de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN). În a doua jumătate a zilei, participanții la vizita de studiu s-au deplasat în raionul Râșcani, unde este implementat proiectul menționat.

Organizarea vizitei de studiu în RDN a reprezentanților APL a fost posibilă grație programului de formare „Planificare şi programare strategică integrată la nivel local şi regional” al Academiei de Administrare Publică (AAP), care, în parteneriat cu GIZ, desfășoară sesiuni de instruire a personalului din APL de nivelurile I şi II.

Prima sesiune - Planificare strategică integrată - s-a desfăşurat în perioada 12-16 mai a.c. A doua sesiune - Managementul şi elaborarea programelor / proiectelor - are loc în perioada 2-6 iunie, fiind axată pe sporirea competenţelor teoretice şi practice necesare pentru planificarea şi gestionarea eficientă a programelor şi a proiectelor de asistenţă externă implementate la nivelul administraţiei publice locale.

În cadrul cursului de formare, participanţii se familiarizează şi sunt antrenaţi în diferite activităţi practice ce se referă la procesul de elaborare, implementare, monitorizare și evaluare a proiectelor. Cursul este prestat atât de cadrele didactice ale AAP, cât şi de formatori din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.