Prima   -  Noutăți - Cel mai mare eveniment în domeniul dezvoltării afacerilor: „Moldova Business Week 2014” în Regiunea de Dezvoltare Nord

Cel mai mare eveniment în domeniul dezvoltării afacerilor: „Moldova Business Week 2014” în Regiunea de Dezvoltare Nord

09.06.2014   2306 accesări  

Bălți, 9 iunie 2014. Ministerul Economiei în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Filialele Bălți, Edineț și Soroca a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova au organizat o conferinţă regională cu participarea oamenilor de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN). Evenimentul se înscrie în multiplele activități desfășurate în republică în contextul săptămânii investiţionale „Moldova Business Week 2014” (MBW 2014), cel mai mare eveniment în domeniul dezvoltării afacerilor.

Obiectivele conferinței regionale de la Bălți au fost stabilirea necesităţilor concrete de investiţii, trasarea perspectivelor de atragere a investiţiilor în RDN, prezentarea în detaliu a prevederilor Acordului de asociere şi Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi includerea impactului integrării economice europene pentru mediul de afaceri şi cel investiţional din Republica Moldova.

Prezentând cadrul general al evenimentului MBW 2014, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, a spus că astfel de evenimente, organizate simultan în toate regiunile țării, sunt o importantă și necesară platformă de discuții cu reprezentanții mediului de afaceri. Ministrul Marcel Răducan a accentuat că Republica Moldova nu trebuie să mai exporte specialiști, dar, în contextul apropiatei semnări a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, să-și racordeze mecanismele economice la cele europene, astfel creându-se condiții mai bune pentru dezvoltarea regiunilor țării.

În cadrul conferinței regionale, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a efectuat o prezentare generală a RDN și a proiectelor investiționale realizate de ADR Nord. „Odată cu apropiata semnare a Acordului de asociere RM-UE, vom avea mai multe posibilități de dezvoltare”, a menționat directorul ADR Nord.

După conferință, un grup de participanți la eveniment a vizitat Parcul Industrial „Răut” din orașul Bălți, pentru a cunoaște mai bine potențialul investițional al acestuia. La fața locului, directorul Anatolie Munteanu le-a prezentat oamenilor de afaceri profilul economic al Parcului Industrial.

Despre problemele specifice mediului de afaceri din RDN a vorbit directorul Filialei Bălți a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Galina Codița. În acest context, mai mulți antreprenori care au participat la eveniment au avut posibilitatea să genereze discuții despre un șir de probleme cum ar fi exportul producției, legislația în domeniu, precum și despre unele aspecte ce țin de accesul redus la informații.

Săptămâna MBW 2014 se desfășoară în perioada 5-12 iunie, cuprinzând mai multe evenimente majore, printre care Forul Exportatorilor, ședința Diplomatic Economic Club, Forul Economic Vienez, Conferința Investorilor Europeni și este adresat companiilor din țară, precum și mediului investițional internațional. În cadrul evenimentului se vor întruni reprezentanți de nivel înalt ai UE, Austriei, Bulgariei, Turciei, R. Moldova etc., dar și a mai multor instituții europene precum BEI, BERD etc.

Săptămâna MBW 2014 este organizată în conformitate cu Planul de acțiuni pentru realizarea Strategiei de atragere a investițiilor și promovare a exportului Republicii Moldova pentru anii 2006-2015, aceasta fiind o măsură pentru intensificarea atragerii investițiilor străine în Republica Moldova, sporirea și îmbunătățirea imaginii țării.

  • Detalii despre MBW 2014 se găsesc pe site-ul www.miepo.md.